Apu

Lääniä kerrakseen


Ministeri Henna Virkkunen ja hallitus ansaitsevat rohkeuspisteitä siitä, ettei kuntauudistusta lykätty yli syksyn kunnallisvaalien.

Uhkarohkeuspisteitä tulee siitä, että suunnitelma on niin raju. Suomen yli 300 kunnasta olisi vuonna 2015 jäljellä vain noin 70.

Keskusta saa kuntauudistuksesta vaalivaltin. Suurkuntien perustaminen merkitsee kaupungistuvan ja keskitetyn yhteiskunnan rakentamista. Keskusta puolestaan ajaa maaseudun, pienten kuntien ja aluepolitiikan asiaa.

Kotikuntani Haukipudas liittyy ensi vuonna vapaaehtoisesti Ouluun yhdessä kolmen naapurikunnan kanssa. Kuntauudistuksessa Ouluun liitettäisiin vielä kymmenen kuntaa lisää. Pudasjärveläisillä kertyy kunnan keskustaan matkaa 90 kilometriä, jos suunnitelma toteutuu.

Asuinkaupungistani Helsingistä kaavaillaan yli miljoonan asukkaan kuntaa. Mitenkähän lähidemokratia mahtaa toimia metropolissa? Kuuluuko huutavan ääni Sipoonkorvesta Esplanadille?

Kuntaliiton tuoreen kyselyn mukaan valtaosa kuntapäättäjistä uskoo, että suurempi kuntakoko vaarantaa lähipalvelut ja asukkaiden tasavertaisuuden. Yli puolet arvioi, ettei uudistus toisi säästöjä. Vastaukset ovat arvioita, ja saattaapa päättäjillä olla omakin lehmä osittain ojassa. Arvelut eivät riitä. Tarvitaan kovaa faktaa ja laskelmia suunnitelman vaikutuksista. Siksi hallituksen asettama aikataulu vaikuttaa kireältä.

Kuntauudistuksen tavoitteesta olemme varmasti yhtä mieltä. Haluamme elinvoimaisen kuntarakenteen ja toimivat palvelut.

Julkaistu: 16.2.2012