Lääkkeitä ja lässytystä
Terveys ja hyvinvointi
Lääkkeitä ja lässytystä
Yhden miehen komitea. Unettomuuden edessä ovat lääketiede ja lääkärit kaikkein avuttomimpia.
Julkaistu 16.5.2012
Apu

Unettomuus on pahimpia kansanterveysongelmia. Unettomuus voi tuhota fyysisen terveyden ja viedä työkyvyn, eikä ongelma koske vain tuhansia, vaan satojatuhansia kansalaisia.

Juuri unettomuuden edessä ovat lääketiede ja lääkärit kaikkein avuttomimpia. Uniongelmiin on tarjolla tasan kaksi parannuskeinoa: lääkkeet ja lässytys.

Hiljattain vuoden psykologiksi valittu Soili Kajaste väittää, että "tilanne on parantunut selvästi" ja että "terveyskeskuksissa hoidetaan lievää unettomuutta hyvin". Ei ole parantunut, eikä hoideta hyvin.

Jokainen lääkäri osaa kirjoittaa sen lääkepurkin reseptin, eikä hän yleensä muuta osaakaan. Lääkäreiden koulutuksessa täytyy olla jotain pahasti vialla.

Koko maasta tuntuu löytyvän yksi uniongelmien todellinen spesialisti, Markku Partinen ja hänen uniklinikkansa. Jotta pääsisi edes jonottamaan pääsyä hänen vastaanottojonoonsa, saa jonottaa vähintään puoli vuotta.

Juo lasi maitoa

Lehdet ovat täynnä lässytyslääkettä uniongelmaisille: "Älä ajattele ikäviä asioita ennen nukkumaanmenoa", "tuuleta makuuhuone", "juo lasi maitoa", "kumarra kolmesti itään ja heitä sen jälkeen kuperkeikka takaperin".

Ne, jotka tällaisia kirjoittavat, eivät ole uniongelmista koskaan kuulleetkaan. Moni todella uniongelmainen olisi valmis kuristamaan omin käsin tällaisten neuvojen jakajat.

Lääkkeet ovat välttämättömiä, kun muu ei auta, mutta ei niistä tietenkään voi olla pysyvää ratkaisua uniongelmiin. Kemiallinen uni ei ole oikeaa unta. Siitä seuraa tokkuraa, ärtymystä ja aivotoiminnan kankeutta seuraavaksi päiväksi.

Lääkkeisiin jää koukkuun, ja ne menettävät pian tehoaan.

Pään sisälle ei näe

Ei lääkäreitä pidä liikaa moittia. Uniongelmat ovat hankalia.

Ei ihminen näe toisen ihmisen pääkopan sisälle, vaikka olisi lääkärikin. Ei näe omankaan päänsä sisälle.

Ongelma olisikin helppo ratkaista, jos sille olisi selvä syy. Uniongelmaan ei useinkaan ole. Vain harvoin se johtuu selvistä fyysisistä tai mielenterveydellisistä syistä. Ei vain nuku, kun ei nuku – tai yhtenä yönä tai jaksona nukkuu, toisena ei.

Uniongelmaa sekä vähätellään että liioitellaan.

Se, että toisinaan ei uni tule tai että herää aivan liian varhain, ei ole vielä uniongelma eikä mikään. Se kuuluu elämään. Jokainen ihminen nukkuu joskus huonosti. Lässytyshoito lienee syntynyt juuri siitä, että tällaistakin luonnollista ilmiötä on alettu pitää uniongelmana.

Suuremmassa kädessä

Uniongelmaan on selvät yhteiskunnalliset syynsä.

Kelloon sidotut, ympäri vuoden samanlaisina pysyvät työajat eivät ole ihmisluonnon mukaisia. Ei ole jatkuva sisätyökään.

Ihminen nukkuu väkisinkin, kun on pitkän päivän halonhakkuussa, metsällä tai kalastamassa.

Ihmiset ovat myös oppineet hakemaan liian herkästi apua muilta ongelmiin, joihin he voivat itse parhaiten – tai ainoastaan – vaikuttaa.

Pelkästään alkoholin käytön vähentäminen tai lopettaminen, liikunnan ja ulkoilmaelämän lisääminen auttavat uniongelmaista usein enemmän ja pysyvämmin kuin lääkkeet ja lääkärit.

Lässyttäjistä nyt puhumattakaan.

Uniongelmat vievät sadoiltatuhansilta työkyvyn ja fyysisenkin terveyden. Terveydenhuoltojärjestelmä tarjoaa lääkkeeksi pillereitä ja joutavaa höpötystä. Kuva: 123rf

Heittolaukauksia

1) Kokoomuksen ja Sdp:n johtajien asema on vahva. Syyttäjä on löytänyt viitteitä henkilönpalvonnasta.

2) Alkemia palasi: mikä tahansa kaivos tuottaa kultaa, kunhan hoitaa suhteensa ympäristöviranomaisiin.

3) Kreikan sana demokratia tarkoittaa sitä, että kansalta, joka äänestää väärin, menee äänioikeus.

4) Kreikkalaiset keksivät demokratian. Keksikööt nyt, mitä sille tekevät.

5) EU jakautuu euroon kuuluviin ja kuulumattomiin, oikein ja väärin äänestäneisiin maihin.

6) Kreikka on EU:n moottori. Sen kierrosluku on kymmenen täsmälleen samanlaista kierrosta vuodessa.

Kommentoi »