Apu

Lääkejäämiä seulotaan sairaalan jätevesistä Lappeenrannassa: Ehkäisylääkkeet voivat häiritä kalojen lisääntymistä ja antibiootit aiheuttaa bakteerien resistenssiä – Etelä-Saimaa

Lääkejäämiä seulotaan sairaalan jätevesistä Lappeenrannassa: Ehkäisylääkkeet voivat häiritä kalojen lisääntymistä ja antibiootit aiheuttaa bakteerien resistenssiä – Etelä-Saimaa
Etelä-Karjalan keskussairaalalle rakennetaan uusi järjestelmä, jonka tarkoituksena on hajottaa lääkeaineita jätevesistä, kirjoittaa Etelä-Saimaa.
Julkaistu: 12.7.2020
Lappeenrannan kaupunki ja Etelä-Savon ELY-keskus ovat myöntäneet Flowrox Oy:lle rahoituksen Etelä-Karjalan keskussairaalalle rakennettavalle plasmahapetusjärjestelmälle lääkeaineiden hajottamiseksi jätevesistä.
Hanke on nimeltään ”PLÄTS - Plasma lääkejäämien tuhoamiseen sairaalajätevesistä”. Merikonttiin rakennettava järjestelmä hajottaa sairaalan viemärivedestä lääkeainejäämiä ennen vesien sekoittumista kunnalliseen viemäriverkostoon.
Keskussairaala on ensimmäinen menetelmää käyttävä laitos.

Lääkejäämät aiheuttavat ongelmia vesieliöille

Lääkejäämien ja niiden johdannaisten on tutkittu aiheuttavan monenlaista haittaa ympäristölle.
– Suorimpia ovat vaikutukset vesieliöille. Esimerkiksi hormonien ja ehkäisylääkkeiden valuttua vesistöihin, vesieliöt, kuten kalat alkavat käyttäytyä eri tavalla, ja se häiritsee niiden lisääntymistä ja olemassaoloa yleensäkin, Flowroxin ympäristöteknologisten ratkaisujen johtaja Petri Ajo kertoo Etelä-Saimaa -lehdelle.
Yksi merkittävimmistä vaaroista lääkeaineiden ja erityisesti antibioottien päätymisessä vesistöihin on bakteeriresistenssin vahvistuminen.
– Se taas auttaa superbakteerien kehittymistä ja sitä kautta heikentää antibioottien vaikutusta. Ja kuten tiedetään, uusia antibiootteja on hirveän vaikeaa ja kallista kehittää.
Järjestelmä saadaan keskussairaalalla käyttöön tulevana syksynä.
Kommentoi »