Apu

Kysy Kiminkiseltä: Voivatko silmätipat aiheuttaa hengitysongelmia?

Kysy Kiminkiseltä: Voivatko silmätipat aiheuttaa hengitysongelmia?
Silmätipoissa on eroja.
Julkaistu: 3.3.2018

Minulla on glaukooma, ja olen käyttänyt Oftan Timolol 5mg/ml -silmätippoja, joissa on beetasalpaajaa. Nyt vaikuttaa siltä, että se ei sovi minulle, sillä lääkkeen vaikutuksena on tullut hengitysongelmia.

Olin sydäntutkimuksissa, mutta sydämestä ei löydetty vikaa. Astman viitearvot olivat hyvät. Kardiologi kertoi minulle, että beetasalpaaja vaikuttaa hengästymiseeni.

Vein epikriisin silmälääkärille, ja hän soitti minulle, että silmätipat on vaihdettava heti. Ne vaihdettiin Artelac-nimisiin, joissa ei ole beetasalpaajaa. Kuinka kauan kestää, että lääke poistuu elimistöstä? Käytin sitä noin kaksi ja puoli vuotta. Kuinka yleistä on, että silmätipat vaikuttavat koko elimistön toimintaan?

Kirsti

Käytät oikeaa nimeä glaukooma. Yleisesti puhutaan silmänpainetaudista, mutta vain noin puolella potilaista silmänpaine on koholla. Toisaalta ainoa vaikuttava hoito perustuu silmänpaineen alentamiseen. Glaukooman perimmäisiä syitä ei edelleenkään tunneta. Joka tapauksessa vauriot kohdistuvat näköhermon päähän, minkä verenkierto ja aineenvaihdunta kärsivät. Tauti on usein pitkään oireeton, minkä vuoksi kansaa kehotetaan käymään ensimmäisen kerran silmälääkärin tutkimuksessa 40–45 ikävuosien välillä ja sen jälkeen säännöllisesti vaaratekijöiden ja lääkärin määräämässä tahdissa.

Timololi on beetasalpaaja (Timo Olli on taas eläkkeellä oleva sisätautilääkäri ja pesäpalloilija). Beetasalpaajat estävät sympaattisen hermoston vaikutuksia elimistössä. Niinpä on mahdollista silmätippojenkin käytön yhteydessä, ettei syke kohoa yhtä helposti eikä sydämen supistumisvoima kasva rasituksessa yhtä voimallisesti kuin normaalisti, laskimosuonet laajenevat ja keuhkoputkien laajeneminen voi estyä.

Silmälääkärin on käytettävä beetasalpaajia harkiten sydänpotilailla erityisesti johtoratahäiriöiden ja matalan sykkeen vallitessa ja silloin jos lääke on jo muutenkin käytössä suun kautta. Varovaisuutta tulee noudattaa astma- ja keuhkoahtaumatautipotilailla keuhkoputkien supisteluvaaran vuoksi. Myös ääreisverenkiertohäiriöissä tilanne saattaa vaikeutua. Ylipäänsä silmätippoina annosteltava beetasalpaaja voi aiheuttaa samoja vaikutuksia kuin suun kautta annettu. Aine haihtuu päivässä parissa.

Sellainen väärinymmärrys tässä on päässyt tapahtumaan, että Artelac on puhdas silmien kosteuttaja eikä sisällä glaukoomaan tehoavaa lääkettä. Onko mahdollista, että muistat nimen väärin? Asia kannattaa tarkistaa, ja jos jää epäselvyyttä, lähestyt silmälääkäriäsi.

1 kommentti