Apu

Kysy Kiminkiseltä: Nukuin käteni päällä, minkä jälkeen se on ollut jo vuoden kipeä - paraneeko se vielä?


Maalaislääkäri Kiminkinen vastaa lukijoiden terveyskysymyksiin.
Kuvat Fotolia

Olen nukkunut käden päällä. Niskassa on pientä kipua ja vasemmassa kädessä ollut pian vuoden. Olen käynyt ENMG-tutkimuksessa, jossa todettiin distaalisesti radialisalueella lievä yksikkövähentymä ja reinnervaatioon liittyvä polyfasia, ei käynnissä olevan vaurion piirteitä. Arvio: löydös sopii lievän hyvin toipuneen radialispareesin jälkitilaan, ja oireet väistyneet hyvin.

Paranevatko tällaiset vaivat itsestään? Jääkö pysyviä jälkitiloja? Ortopedin mukaan vaiva paranee ajan kanssa.

Jonne

Ortopedi on oikeassa – puukkoa ei tässä tarvita.

Vaivasi kuuluu klassisiin sattumuksiin. Taannoisena sunnuntaiaamuna koira talutti miestä. Törmäsimme kaikki kolme toisiimme autotallimme pihassa, kun olin suuntaamassa kulkuani kohti postilaatikkoa ja aamun aviisia. Törmääminen ei ollut ensimmäinen ja tapahtui Niinistön hallitessa ja Haukion odottaessa, mistä ei toki vielä ollut tietoa.

Narun toisesta päästä veti koira, toisesta miehen terve käsi. Toisen käden ranne oli valkoisessa siteessä. Mies oli huolissaan ja miksei olisi ollut. Kipeä ranne sormineen päivineen roikkui, eikä suostunut ojentumaan tahdonvaraisesti.

Ilmeni anekdoottimainen tilanne. Pienimuotoista viihdettä oli ollut luvassa – miehen tuvassa. Niissä tunnelmissa uni oli maittanut. Aamulla myöhäisemmän herännäisyyden siristäessä silmiään mies huomasi, että ranne roikkui, eikä se siitä toennut perinteisesti kättä vispaamalla. Oliko aamuyön tunteina iskenyt halvaus? Ajatus todentui hirvittäväksi.

Oikeassa oli mies oireestaan: halvaus mikä halvaus, koska lihas ei liikkunut. Mutta ei sentään aivohalvaus, jolloin tilanne olisi näyttäytynyt todella ankeana. Ranteen ja sormien ojentajalihaksiin sähköimpulsseja tuova kaapeli kulkee kiertäen olkaluun ympäri. Onnettomissa oloissa sikeästi nukkuessa käsi voi jäädä tavanomaista pidemmäksi aikaa vartalon alle, jolloin sen paine kohdistuu hermoon, joka puristuu luuta vasten. Piuhaan aiheutuu tuntien kuluessa vaurio, mikä ilmenee aamulla siten, että impulssin eteneminen tyssää, eivätkä hermon viestien varassa olevat lihakset toimi: Saturday night palsy (ei valitettavasti fever), lauantai-illan halvaus.

Vaurio paranee hitaasti noin millin tai puolikkaan päivässä. Siihen voivat vaikuttaa elämöimisen tavat – runsas kessuttelu ja kaljoittelu ei ole hermoille herkkua. Lihasvoiman elpymineen kuluu oman kokemukseni perusteella yhdestä kolmeen kuukautta, ja kyllä kädestä pitäisi oireeton sukeutua. Esimerkkini tapauksessa paranemisprosessiin yhdistyi monta muuttujaa kuin digiboksin ostoon Napapiirin sankareissa, joten toipuminen kesti useamman kuukauden.

Julkaistu: 13.3.2018