Apu

Kysy Kiminkiseltä: Miten elän sydänvian kanssa?

Kysy Kiminkiseltä: Miten elän sydänvian kanssa?
Maalaislääkäri Kiminkinen vastaa lukijoiden kysymyksiin.
Julkaistu: 11.3.2018
Minulla todettiin hiippaläpän lievä valskaus. Onko siitä mitenkään mahdollista parantua esimerkiksi liikunnalla? Entä miten minun tulee elää tämän ongelman kanssa, eli mitä pitää varoa sekä mitä lisätä? Paineet putosivat 60/95, vaikka ovat yleensä koholla lääkityksestä huolimatta. Mihin tämä viittaa?
Kauanko elinaikaa?
Läppää ei voi vetää lippaan, joten et vuodon syyhyn pysty vaikuttamaan, vaikka päälläsi seisoisit. Hiippaläppä (mitraali sellainen, muistuttaa piispan hiippaa) toimii sydämen vasemman eteisen ja kammion välisenä venttiilinä. Se koostuu kahdesta purjeesta, joiden reunat kiinnittyvät jännerihmoilla kammion seinämän nystylihaksiin.
Joskus läpän rakenteet saattavat olla heikompaa tekoa, jolloin kammion pumpatessa verta aorttaan läppä painuu kaarelle eteisiin päin – puhutaan mitraaliprolapsista. Joskus läpän puoliskojen väliin voi jäädä rako. Nämä ilmiöt aiheuttavat kilahduksen ja joskus sen jälkeen kuuluvan vuotoäänen.
Mitraaliprolapsi todetaan muutamalta prosentilta tutkituista. Terveeltä henkilöltä kuultu vähäinen ääni prolapsin merkkinä on yleensä täysin harmiton. Reilummissa tapauksissa tarvitaan seurantaa. Mitraalivuoto voi aiheutua myös sydänsairaudesta. Lievä ja keskivaikea vuoto ei aiheuta yleensä oireita. Sivuäänen voimakkuus ei korreloi vuodon suuruuteen.
Sinun on käytävä nyt sydänlääkärillä, joka arvioi tilanteesi ultraäänen avulla ja selittää, mistä on kyse. Jos olet oireeton ja vuoto ultraäänenvaraisesti lievä, todennäköisesti sinun ei tarvitse tämän takia varoa yhtään mitään. Yksittäinen verenpaine voi olla kenellä tahansa terveellä tuota luokkaa vaikka lenkin ja saunan jälkeen. Nyt sinun tulee hankkia oikeaa tietoa saadaksesi todennäköisen turhan pelon pois. Sinua tutkimatta en kykene sitä antamaan.
Kommentoi »