Tuulilasi

Kysely: Suomalaiset eivät tiedä, paljonko auton korjauttaminen maksaa – ”reilusti alakanttiin”


Suomalaiset arvioivat useat auton korjauksesta koituvat kustannukset jopa yli puolet halvemmiksi kuin ne oikeasti ovat. Varsinkin kalliiden korjausten hinta-arviot ovat pahasti alakanttiin.
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto, Anssi Kienanen

Samalla riittäviä talouden puskureita ei ole auton yllättäviin kustannuksiin. Asia selviää Santander Consumerin Financen elokuussa teettämästä tutkimuksesta. Yhtiö on kehittänyt uuden palvelun, jonka avulla tavallinen suomalainen voi säilyttää mielenrauhansa autoilun yllättäviltä menoilta.

Autojen korjausten hinta-arviot pienempiä kuin todellisuus

Santander Consumer Financen selvityksen* mukaan suomalaiset arvioivat auton korjauskustannukset jopa yli puolet halvemmiksi kuin ne oikeasti ovat. Varsinkin harvinaisempien isojen korjausten suhteen hinta-arviot olivat reilusti alakanttiin.

Esimerkiksi vaihteistoremontin hinnan arvioinnissa oli vaikeuksia, ja vain noin joka kuudes oli lähellä. “Keskimäärin hinnaksi arvioitiin noin 1600 euroa, vaikka kustannukset ovat helposti yli kaksinkertaiset ja automaattivaihteiston osalta vielä enemmän”, sanoo Hannu Heliö Santander Consumer Financesta. Myös jakoketjun vaihdon hinta arvioitiin alakanttiin, keskimäärin 640 euron hintaiseksi, joka on noin puolet vähemmän kuin se yleensä maksaa.

Halvemmissa korjauksissa suomalaiset ovat paremmin kartalla. Esimerkiksi lukon- tai keskusyksikön vaihtamisen kokonaishinta-arviot olivat suhteellisen kohdillaan.

Talouden puskurit eivät riitä usein edes pienempiin korjauksiin

Selvityksen mukaan 40%:lla suomalaisista ei olisi rahaa tilillä maksaa edes halvempia korjauksia kerralla, sillä heillä on säästössä alle tuhat euroa. Neljänneksellä ei ole säästöjä ollenkaan. Santander on ratkaissut ongelman tuomalla markkinoille automerkistä riippumattoman All in One -huolenpitosopimuksen käytetyille autoille.

“Suuremmat korjaukset heiluttavat henkilökohtaista taloutta voimakkaastikin. All in One -palvelumme ansiosta jokainen pystyy hoitamaan etukäteen mietityllä kiinteällä kuukausierällä ja varautumaan automerkistä riippumatta äkillisiin autoilun menoihin. Meidän tuote on ensimmäinen Suomessa käytettyjen autojen automerkistä riippumaton huolenpitosopimus. Ongelmana on, että auton hajoamisen kustannuksia ei tunneta tarpeeksi hyvin.”

Selvityksen mukaan neljänneksellä alle 54-vuotiailla suomalaisista ei ole sukan varressa mitään äkillisiä menoja varten. 40%:lla on säästössä tuhat euroa tai vähemmän. “Esimerkiksi auton keskusyksikön tai nokkaketjun vaihto on heille kova pala, koska heillä ei ole sitä ylimääräistä tuhatta euroa”.

Autottomat arvioivat huoltokustannukset kolmanneksen suuremmiksi

Autojen korjauskustannukset olivat lähes yhtä hyvin hallussa omistaa suomalainen auton tai ei. Auton huoltokustannusten osalta tilanne oli toinen. Suomalaiset joilla ei ollut autoa, arvioivat huollon hinnaksi vuodessa noin kolmanneksen enemmän kuin ne joilla oli auto. Autottomat arvioivat huoltojen kustannuksiksi vuodessa noin 1 100 €, kun autonomistajat arvioivat kuluiksi noin noin 730 €.

“Palvelumme avulla tavallinen autonomistaja voi maksaa läpi vuoden tasaista summaa, jolloin huoltokustannukset eivät heilauta omaa taloutta yksittäisenä kuukautena”, sanoo Heliö.

*Kyselytutkimuksen Santanderille on toteuttanut YouGov Finland Vaikutustoimisto Zipipop Freudin toimeksiannosta. Kyselytutkimuksen tavoitteena oli selvittää suomalaisten tietoisuutta auton korjauskuluista. Kysymykset kysyttiin sekä auton omaavilta, että autottomilta ihmisiltä.

Tiedot kerättiin web-kyselynä 7. – 11.8.2015 välisenä aikana YouGovin Suomen kuluttajapaneelissa. Paneeliin kuuluu noin 25.000 suomalaista. Tutkimuksen kohderyhmään kuuluvat 18 vuotta täyttäneet suomalaiset. Kokonaisvastaajamäärä on 1009. Sekä lähtöotos, että lopullinen vastaajajoukko painotettiin väestöä edustavaksi iän, sukupuolen ja kotipaikan mukaan.

Kokonaistuloksissa (N=1009) keskimääräinen luottamusväli on ±2,8%-yksikköä suuntaansa (95%:n luottamustasolla).

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Lue uusin Tuulilasi diginä hintaan 4,90.

Julkaistu: 14.8.2015