Tuulilasi

Kysely: Joka kolmas ei tiedä oikeuksiaan autohuollossa

Kysely: Joka kolmas ei tiedä oikeuksiaan autohuollossa
Kolmannes suomalaisautoilijoista luulee edelleen virheellisesti, että auton määräaikaishuolto tulee suorittaa valtuutetussa merkkihuollossa, jotta autonvalmistajan antama takuu säilyy.
Julkaistu: 1.10.2015

Lisäksi joka kolmas suomalaisautoilija on saanut joko autokauppiaalta tai merkkihuollosta virheellistä informaatiota, jonka mukaan takuu säilyisi vain, jos auto huolletaan valtuutetussa merkkiliikkeessä.

EU:n ryhmäpoikkeusasetuksen mukaan auton omistaja saa vapaasti päättää, missä huollattaa autonsa ilman autonvalmistajan antaman takuun raukeamista. Saman asetuksen mukaan auton takuu ei raukea, vaikka varaosina ei käytetä autonvalmistajan merkkiä, kunhan varaosa täyttää valmistajan määrittämät laatukriteerit.

Ei muutosta

Teknisen Kaupan ja Palveluiden yhdistys selvitti autoilevien suomalaisten käsityksiä autohuollon ja varaosien vaikutuksista auton takuuseen. Selvityksen mukaan:

  • Noin kolmannes (32 %) suomalaisautoilijoista luulee virheellisesti, että auton määräaikaishuolto tulee suorittaa valtuutetussa merkkihuollossa, jotta autonvalmistajan antama takuu säilyy.
  • Lähes puolet (44 %) suomalaisautoilijoista olettaa virheellisesti, että on käytettävä automerkin omia varaosia, jotta autonvalmistajan antama takuu säilyy.
  • Joka kolmas (33 %) suomalaisautoilijoista on saanut joko autokauppiaalta (20 %) tai merkkihuollosta (13 %) virheellistä informaatiota, jonka mukaan takuu säilyy vain, jos auto huolletaan valtuutetussa merkkiliikkeessä.
  • Lisäksi kolmannes (32 %) suomalaisautoilijoista on saanut joko autokauppiaalta (16 %) tai merkkihuollosta (16 %) informaatiota, jonka mukaan takuu säilyy vain, jos huollossa ja korjauksissa käytetään automerkin omia varaosia.

Sama tutkimus tehtiin ensimmäisen kerran vuonna 2014. Tutkimus toistettiin tänä vuonna 2015, koska haluttiin selvittää, onko autoilijoiden käsityksissä tapahtunut muutoksia. Virheellisissä mielikuvissa ei ole tapahtunut merkittävää muutosta vuoden 2014 kyselyn tuloksiin verrattuna. Selvitykseen vastasi 1 006 auton omistavaa 18–70-vuotiasta suomalaista.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Kommentoi »