Tuulilasi

Kysely ei lupaa hyvää uusien autojen kaupalle – suomalainen ostaa autonsa käteisellä

6


Kysely ei lupaa hyvää uusien autojen kaupalle – suomalainen ostaa autonsa käteisellä

Peräti 33 prosenttia suomalaisista auton omistajista haaveilee uuden auton ostosta. Eniten autoista unelmoivat nuoret miehet ja keskituloiset auton omistajat.
Teksti TL-verkkotoimitus
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto, Seppo Sirkka

Talouden pitkään jatkunut alamäki on vaikuttanut tuntuvasti automarkkinoihin. Uusien rekisteröityjen autojen määrä on tipahtanut kolmanneksen 2003-2004 huippuvuosista, ja trendi on edelleen laskeva.

Taloustutkimus selvitti tätä taustaa vasten syyskuussa 2014 Danske Bankin tytäryhtiön Danske Financen toimeksiannosta 1 051 suomalaisen auton omistajan autoiluun liittyviä unelmia ja vaikuttavia tekijöitä.

Danske Bankin Autobarometri piirtää auton omistavista suomalaisista kuvaa varovaisina kuluttajina, joiden haaveissa autot nousevat kuitenkin melko korkealle.

Turvallisuushakuisuus ja varovaisuus näkyvät myös autohankintojen rahoituksessa. Jopa 44 prosenttia suomalaisista auton omistajista sanoo maksaneensa nykyisen autonsa tai sen välirahan käteisellä.

Tulevien autokauppojen osalta 36 prosenttia arvioisi käyttävänsä käteistä tai tilillä olevaa rahaa ja vielä sen päälle peräti 22 prosenttia säästäisi, kunnes hankintahinta olisi kokonaan koossa.

Lainaa tai rahoitusta ollaan tutkimuksen mukaan aiempaa haluttomampia ottamaan seuraavan auton hankintaa varten. Osamaksun (22 %) ja pankkilainan (19 %) osuudet rahoituksessa ovat vuoden sisällä laskeneet.

”Entistä harvempi aikoo toteuttaa unelmiaan (auton osto) vuoden sisällä", sanoo johtaja Altti Kuuri Danske Financesta tiedotteessa.

"Uuden auton hankinnasta haaveilevat ovat muita vastaajia keskimääräistä varovaisempia unelmiensa toteutumisen suhteen.”

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.  

Julkaistu: 2.12.2014