Tuulilasi

Kylmäainesota jatkuu


EU:n komissio on varoittanut Saksaa mahdollisista oikeustoimista, joiden perusteena on Daimlerin kieltäytyminen käyttämästä autoilmastoinneissaan uutta R1234yf-kylmäainetta. Saksan liikennevirasto KBA on antanut tukensa Daimlerille.

Kylmäainekiista sai uuden käänteen, kun Ranska ilmoitti, että se ei hyväksy rekisteriin kesäkuun 12. päivän jälkeen valmistettuja Mercedes-Benz SL, A ja B -malleja, koska niissä käytetään EU:n määräysten vastaista R134a-kylmäainetta.

Asialla on Daimlerille suuri merkitys, sillä mallit edustavat yli puolta Ranskan Mercedes-Benz-myynnistä.Daimler arvioi, että kiellon ansiosta noin kaksi prosenttia merkin maailmanlaajuisesta myynnistä eli noin 29 000 autoa jää myymättä tänä vuonna. Muissa maissa ei rekisteröintikieltoja Ranskan malliin ole tiettävästi määrätty.

R134a-kylmäaineen kieltävä direktiivi astui alkujaan voimaan jo vuoden 2011 alussa, mutta sitä lykättiin uuden aineen saatavuudessa esiintyneiden ongelmien johdosta. Aine on sikäli ongelmallinen, että sillä on vain yksi valmistaja, amerikkalaisten Honeywellin ja DuPontin yhteisyritys. Niinpä aineen hinta on moninkertainen vanhaan aineeseen verrattuna.

Daimler perustelee kieltäytymistään uuden aineen käytöstä sillä, että se on havainnut törmäystesteissä aineen syttyneen tuleen. Lisäksi aineen palaessa muodostuu myrkyllistä fluorivetykaasua. Daimler on ilmoittanut siirtyvänsä käyttämään kylmäaineena hiilidioksidia, mutta järjestelmien kehitystyö on vielä kesken.

Muut eurooppalaiset valmistajat ovat tutkineet R1234yf-aineen turvallisuuden ja ottaneet sen käyttöön uusimmissa automalleissaan.

Asiaan liittyy myös politiikkaa. Liittokansleri Merkel vastusti taannoin vaatimusta määrätä autojen hiilidioksidipäästöjen ylärajaksi 95 g/km vuodesta 2020 alkaen. Hän lykkäsi asian päättämistä ja esti äänestyksen asiasta. Ranskan toiminta nähdään Saksassa kostona tästä.

Julkaistu: 24.7.2013