Tuulilasi

Kylmä kangistaa kuskin lisäksi myös kärryn – näin vältät senKylmä kangistaa kuskin lisäksi myös kärryn – näin vältät sen

Auto joutuu koville ulkolämpötilan laskiessa miinuksen puolelle. Pakkasen ajokille aiheuttamia haittoja voi kuitenkin hillitä. Moottori on auton sydän, jonka toiminnasta kannattaa huolehtia.
Teksti TL-verkkotoimitus
Kuvat Satu Nyström

Bensiinikäyttöistä autoa ajavan ei tarvitse talviaikana kiinnittää erityistä huomiota polttoaineen laatuun. Diesel-kone sen sijaan joutuu kesälaadulla käydessään koville heti lämpömittarin heiluessa nollan alapuolella.  Jo viiden asteen pakkanen voi aiheuttaa kesälaatuisen dieselin hyytymisen.

Oikean laadun valinta on siis ensiarvoisen tärkeää ja talviseen vaihtoehtoon kannattaa turvautua hyvissä ajoin. Talvilaatuiseen dieseliin vaihtaessa tankki kannattaa ajaa mahdollisimman tyhjäksi, jotta saadaan polttoaineelle riittävät kylmäominaisuudet.

Täyteen ladattu ja ehjä akku on pakkaspäivänä avainasemassa. Akun lisäksi suositeltavaa on varmistaa, että auton voiteluöljyt ovat oikeanlaiset ja niitä on riittävästi. Kannattaa luottaa niihin voiteluainesuosituksiin, jotka autonvalmistaja on antanut.

"Liian jäykkä öljy aiheuttaa pakkasella ongelmia käynnistykseen ja kuluttaa myös moottoria normaalia enemmän", neuvoo Neste Oilin moottoriasiantuntija Tuukka Hartikka tiedotteessa.

Älä anna pakkasen yllättää

Pakkasaamun ärräpäät voi välttää ennakoimalla lämpötilan laskemisen. 

Monilta murheilta välttyy, kun esilämmittää auton ennen sillä ajamista. Suositus on, että auto esilämmitetään jo silloin, kun lämpötila keikkuu vielä plussan puolella. Säteilylämmittimet, lohkolämmittimet ja polttoainekäyttöiset lämmittimet avittavat autoa käynnistymään.

Lämmittimien käyttö vähentää polttoaineen kulutusta ja päästöjä sekä säästää moottoria.

Vaikka mahdollisuutta esilämmitykseen ei olisi, voi matkaan lähteä autoa säästäen.

"Anna auton lämmetä hetki tyhjäkäynnillä ennen liikkeelle lähtemistä. Rauhallisempi ajotyyli myös antaa auton voitelunesteille mahdollisuuden lämmetä ja sitä kautta toimia niin kuin on tarkoitus", Hartikka opastaa. 

Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa

Julkaistu: 13.1.2014