Eeva

Kylli Kukk: ”Olen voimaantunut vaikeista parisuhteista”


Joogaopettaja Kylli Kukk oppi kunnioittamaan itseään vastoinkäymisten jälkeen. Videolla hän kertoo, mistä hänen hyvinvointinsa alkaa.

Katso video tästä:

Pöydällä on smoothiet ja leivonnaisia. ”Maistuuko rahkalla höystetty mustikkapiirakka”, Kylli Kukk, 43, kysäisee.

Tarjolla on jotain terveellistä, mutta siinä ohella herkkuhetkiä. ”Kakku päivässä pitää mielen hyvänä”, hän vitsailee.

Kyllin kaksitoista vuotta sitten perustamassa helsinkiläisessä joogakoulu Shantissa on alkamassa äitien ja vauvojen joogatunti. Koulu on vallannut jo kaksi kerrosta suuresta kivitalosta, mutta Kylli haaveilee vielä kolmannestakin kerroksesta. Sinne voisi perustaa vaikka olohuoneen kaltaisen tilan, jossa ihmiset voisivat kuunnella luentoja tai katsella elokuvia teetä juoden ja suklaata syöden.

Kun Kylli varttui teini-ikäisenä kotimaassaan neuvosto-Virossa, jooga oli kielletty harrastus. Siitä huolimatta Tallinnan linja-autoaseman kellarissa kokoontui 1980-luvulla pieni naisporukka, joka joogasi salaa. Kun Kylli kuuli siitä, hän meni mukaan.

”Se oli enemmän akrobaattista joogaa, mutta se sopi minulle silloin. Olin niin nuori, etten olisi ollut valmis lajin tarjoamaan henkiseen puoleen.” Kylli oli kurinalaista elämää viettävä urheilulukiolainen ja seitsenottelija. Lahjakas urheilija, mutta kova jännittämään. Kilpailuissa hän hermoili aina niin, ettei pystynyt parhaimpiin suorituksiinsa.

”Joogan avulla opin rentoutumaan. Se auttoi kilpailujännitykseen.”

Tallinnalaistytön maailma muuttui vuonna 1990, kun hän muutti 19-vuotiaana perheensä kanssa Suomeen. Isä oli saanut töitä Eurasta lentopallojoukkueen valmentajana, ja Kylli pääsi aloittamaan fysioterapeutin opinnot Porissa.

”Muutto Suomeen tuntui lottovoitolta, sillä moni meistä nuorista haaveili pääsystä länteen. Virossa elämä oli silloin niukkaa.”

Lue koko haastattelu tammikuun 2015 Eevasta.

Kuvaus ja editointi: Timo Pyykkö Toimittaja: Pirjo Houni

Julkaistu: 13.6.2016