Apu

Kuunnellaanko poliisia?


Sisäministeri Päivi Räsänen ehdotti, että ravintolat lopettaisivat alkoholin anniskelun muutamaa tuntia nykyistä aikaisemmin.

Ministeri leimattiin tiukkapipoksi ja ilonpilaajaksi, vaikka hän toimi poliisien äänitorvena.

"Poliisit ovat toivoneet valomerkin aikaistamista jo pitkään, jolloin heidän työtaakkansa aamuyön tunteina kevenisi", Räsänen kirjoitti blogissaan. Poliisiylijohtaja Mikko Paatero ilahtui ministerin avauksesta ja vahvisti, että poliisikunta todellakin toivoo ravintoloiden sulkevan ovensa aiemmin. Yhteiskunnalle tulisi huomattavasti halvemmaksi, jos baariväki siirtyisi tappelemaan kadulle nykyisen aamuneljän sijaan kahdelta yöllä.

Poliisi joutuu lähiaikoina väistämättä merkittävien säästöjen kohteeksi. Siksi liikenneministeri Merja Kyllösen moraalisesti kannatettava ehdotus rattijuopumuksen promillerajojen alentamiseksi osuu huonoon ajankohtaan. Kun ennestäänkin työn kuormittamat poliisit joutuvat säästöjen kohteiksi, olisi kyseenalaista lisätä heidän työtaakkaansa. Liikkuvan poliisin päällikkö Kari Rantala kannatti Helsingin Sanomien haastattelussa promillerajan laskua, mikäli poliisi voisi ottaa kortin pois ja hoitaa paperiasiat ajanmukaisilla tiedonsiirtovälineillä heti tien päällä. Mutta sekin maksaa.

Parasta tietysti olisi, jos ravintolaillat eivät päättyisi väkivaltaan. Upeaa olisi sekin, että autoilijat itse noudattaisivat nollatoleranssia. Sääntöjä ja rangaistuksia tarvitaan, mutta suurinta muutosta kaivataan asenteisiin. Asennemuutos on meidän kaikkien vastuulla.

Julkaistu: 2.3.2012