Eeva

Kuun Metsän Kaisa


Elokuva näyttää, millaista oli kymmenen lasta synnyttäneen luku- ja kirjoitustaidottoman naisen arki. Sen sisäinen rikkaus herättää paljon ajatuksia.

Kolttasaamelaisesta sadunkertojasta Kaisa Gauriloffista (1885–1980) ja koko pienen kansan kohtalosta kertova dokumenttielokuva Kuun Metsän Kaisa on häkellyttävä. Kertojana on sveitsiläinen kirjailija Robert Crottet, joka matkusti Lappiin uniensa johdattamana vuonna 1938. Siitä alkoi Kaisan ja Robertin ystävyys.

Intiimin, lähes taianomaisen elokuvan isoäidinäidistään on ohjannut Katja Gauriloff. Hän sai kirjailijan jäämistön haltuunsa tämän elämänkumppanilta Enrique Méndeziltä pari vuotta sitten. Siihen kuului miesten yhdessä Lapissa 1950–1960-luvuilla kuvaama ainutlaatuinen filmi- ja valokuvamateriaali.

Dokumentissa Kaisa kertoo tarinan revontulten synnystä äänitteellä, joka on vuodelta 1953. Elokuva näyttää myös, millaista oli kymmenen lasta synnyttäneen luku- ja kirjoitustaidottoman naisen arki. Sen sisäinen rikkaus herättää paljon ajatuksia.

Arvio on julkaistu Eevan numerossa 11/2016.

Julkaistu: 11.11.2016