Apu

Näin ihminen asuisi Kuussa – Grönlannissa testataan kotia, joka simuloi Kuun pinnalle rakennettua taloa

Näin ihminen asuisi Kuussa – Grönlannissa testataan kotia, joka simuloi Kuun pinnalle rakennettua taloa
Kuuhun suunnitellaan pysyvää asutusta. Tanskalaisarkkitehdit simuloivat tilannetta pystyttämällä kuukotinsa Pohjois-Grönlannin jäätikölle, jossa he asuvat kolmen kuukauden ajan eristyksissä muusta maailmasta.

Kun ihminen kävi Kuussa ensimmäisen kerran vuonna 1969, astronautit pystyttivät sinne Yhdysvaltain lipun ja palasivat pian takaisin.

Nyt Kuuhun suunnitellaan pysyvää asutusta. Siihen tarvitaan asuinympäristöjä, joissa ihmisen on mahdollista selviytyä karuissa oloissa kaukana maapallon ruoka- ja energiavaroista.

Tanskalaisarkkitehdit Sebastian Aristotelis, 26, ja Karl-Johan Sørensen, 24, suunnittelivat ja rakensivat Kuu-kodin, jota he parhaillaan testaavat Grönlannin jäälakeuksilla.

Mukana suunnittelutyössä oli tutkijoita, insinöörejä ja napaseutuasiantuntijoita. LUNARK-asumus on rakennettu paneeleista, ja se on taiteltavissa pienempään kokoon kuljetusta varten.

Ilmatiivis ja kestävä koti painaa 1 738 kiloa. Kahdelle hengelle mitoitetun asumuksen tilavuus on 17,2 kuutiometriä.

Kolme kuukautta eristyksissä

Aristotelis ja Sørensen pystyttivät Kuu-kotinsa syyskuussa Pohjois-Grönlannin jäätikölle, jossa he asuvat kolmen kuukauden ajan eristyksissä muusta maailmasta.

Ideana on simuloida asumista ja olosuhteita paikassa, joka on yksi maapallon kuumaisimmista. Saatuja oppeja ja kokemuksia on tarkoitus hyödyntää tulevien Kuu-asumusten suunnittelussa.

– Haluamme ymmärtää omilla kehoillamme, millaista on elää erityksissä äärimmäisen rankoissa olosuhteissa, kertovat Aristotelis ja Sørensen.

Kun Kuussa on meteoriitin iskemisen riski, ovat Grönlannissa vaarana asumusta lähestyvät uteliaat ja nälkäiset jääkarhut. 

Pakkasta on 30 astetta, ja tuuli voi puhaltaa 90 kilometrin tuntinopeudella. Vettä parivaljakolla on käytettävänään 6–8 litraa päivässä ja ruokana on pakastettua kuivamuonaa, oman leväbioreaktorin levää sekä pienen viherseinän salaattia.

Sähköä saadaan aurinkopaneeleista, joilla Kuu-asumus on verhottu.

Parivaljakon elämää Grönlannin karuissa oloissa voi seurata LUNARKin nettisivuilla: www.lunark.space/messages.

Visualisointi LUNARK-asumuksesta, jonka tanskalaisarkkitehdit suunnittelivat. Parhaillaan ”Kuu-kotia” testataan Grönlannissa Kuun kaltaisissa olosuhteissa. Kahdelle hengelle mitoitetun asumuksen tilavuus on 17,2 kuutiometriä.
Julkaistu: 7.10.2020
Kommentoi »