Apu

Kuulentoa epäillään yhä – "sehän tehtiin studiossa!"

Kuulentoa epäillään yhä – "sehän tehtiin studiossa!"
Apollo-kuulentoja väitetään sitkeissä salaliittoteorioissa maailman kalleimmiksi elokuviksi.

Kuvassa astronautti Buzz Aldrin kuvattuna Kuun pinnalla Apollo 11 -kuulennon aikana. Aldrin ja Armstrong asensivat kuunjäristyksiä mittaavan seismometrin ja laserheijastimen sisältävän EASEP-paketin Kuun pinnalle. Taustalla kuumoduuli Eagle, ”Kotka”.

Heinäkuun 20. päivänä vuonna 1969 Yhdysvaltojen lähettämä Apollo 11 -avaruuslento laskeutui Kuun pinnalle. Kuusi tuntia ja 38 minuuttia myöhemmin ihminen astui ensimmäistä kertaa Kuun kamaralle.

Oikeasti astronautit Neil Amstrong, Michael Collins ja Edwin ”Buzz” Aldrin kyllä nousivat Floridan Cape Canaveralissa rakettiin, mutta 40 minuutin kuluttua he poistuivat sieltä pikahissillä turvahuoneeseen raketin laukaisun ajaksi.

Sen jälkeen heidät lennätettiin Nevadaan salaiseen tukikohtaan Area 51:een, missä maahan pudonneita humanoideja säilytetään. Nasa oli rakentanut tukikohtaan kuumaiseman lavasteet, joissa astronautit näyttelivät sekä kuuhun saapumisen että kuussa olemisen. Vapaahetkiksi astronauteille oli järjestetty hulppeat olosuhteet sekä viihdytysjoukoiksi lasvegasilaisia tanssityttöjä.

Kun ”kotiinpaluun” aika koitti, astronautit lennätettiin Havaijille, missä he nousivat rahtikoneeseen. Koneen lastina oli komentomoduuli, joka pudotettiin Tyyneenmereen. Sieltä astronautit sitten noukittiin.

Tämän kaiken ohjasi Stanley Kubrick, joka vastikään oli saanut valmiiksi elokuvansa 2001: Avaruusseikkailu.

Kuten yllä olevasta infografiikasta näkyy, Kuussa ei suinkaan käyty vain yhden kerran. Esimerkiksi vuosina 1969–1972 Nasa teki kuusi miehitettyä kuulentoa ja kaikkiaan kaksitoista astronauttia kävi Kuun pinnalla, joten sama show täytyi järjestää kuusi kertaa. Jostain Nasa myös hommasi vajaa 400 kiloa kuukiveä, jonka tiedemiehet ympäri maailman ovat todenneet aidoiksi.

Kuulentoon liittyy niin vauhdikkaita salaliittoteorioita, että kaikkea muuta on väitetty paitsi sitä, että Kuu olisi juustoa. Foliohatut päähän!

Apollo-ohjelmassa työskenteli noin 400 000 ihmistä 20 000 eri yhtiöstä ja yksiköstä. Kukaan ei ole koskaan paljastanut olleensa osa salaliittoa. Eivät edes ne Las Vegasin tanssitytöt.

Salaliittoteorioiden isä

Vuonna 1999 tehdyssä tutkimuksessa kuusi prosenttia amerikkalaisista uskoi kuulentojen olleen lavastettuja. Koska Internet tuli toden teolla vasta myöhemmin, määrä on siitä vielä kasvanut. Lavastuksen syyksi sanotaan se, ettei Yhdysvallat voinut tunnustaa kommunistisen Neuvostoliiton olevan avaruusteknologiassa heitä edellä.

Salaliittoteorioiden isäksi sanotaan yhdysvaltalaista tietokirjailijaa, kansalaisaktivisti William Charles Kaysingiä, joka 1976 julkaisi teoksen We Never Went to the Moon (Emme koskaan menneet kuuhun). Kaysing väitti, ettei Nasalla ollut riittävää tekniikkaa kuulentojen tekemiseen. Kriitikoiden mukaan Kaysingillä itsellään ei ollut tieteellisten ja teknisten asioiden tajua.

27. tammikuuta 1967 Apollo 1 syttyi tuleen harjoituksen aikana ja kolme astronauttia menetti henkensä. Kaysing väitti Nasan tahallaan polttaneen astronautit, koska nämä halusivat paljastaa Nasan vilpillisyyden. Kun avaruussukkula Challenger tuhoutui 73 sekuntia laukaisunsa jälkeen tammikuussa 1986, Kaysing toisti väitteensä ja syytti jälleen Nasaa murhasta.

Salaliittoteorioiden lietsojia on myös monia muita.

Salaliittoon uskoo vahvasti myös 54-vuotias Bart Sibrel, yhdysvaltalainen elokuvantekijä, jonka tavoitteena on saada astronautit vielä jonain päivänä kertomaan ”totuus”. Sibrel on tuottanut pari elokuvaa aiheesta sekä toiminut tuottajana yhdysvaltalaisessa Fox-TV:n ohjelmassa Salaliittoteoria, jossa ”todistettiin” kuuhun laskeutumisten olleen huijausta.

YouTubessa on video vuodelta 2002, jossa Sibrel ahdistelee Raamattu kädessä Buzz Aldrinia Beverly Hillsin kadulla ja herjaa tätä varkaaksi, valehtelijaksi sekä pelkuriksi. Lopulta Aldrin saa tarpeekseen ja tirvaisee nyrkillä turpaan Sibreliä.

Yleisimmät ”todisteet” siitä, että kuulennot tehtiin studiossa:

1. Lähtö maapallolta on mahdotonta, sillä astronautit olisivat kuolleet säteilyyn Van Allenin säteilyvyöhykkeiden takia. Van Allenin vyöhykkeitä on kaksi. Ne kiertävät maata ja koostuvat auringon purkauksista johtuvista sähköisistä hiukkasista, jotka ovat joutuneet maan magneettikentän vangiksi. Vyöhykkeiden ylittäminen kesti avaruusraketilla noin tunnin, mikä ei ehtinyt antaa tappavaa määrää säteilyä. Lisäksi avaruusaluksen metallirunko torjui suuren osan säteilystä.

2. Lippu liehuu, vaikka Kuussa ei ole ilmakehää. Lipun yläosassa oli metallinen tukipalkki, joka piti lippua levällään. Alalaidassa taas oli rautalanka, joka sai lipun näyttämään liehuvalta. Astronautit joutuivat myös heiluttamaan lipputankoa edestakaisin saadakseen sen iskettyä tarpeeksi syvälle Kuun pintaan. Lippu jäi vielä hetkeksi liehumaan, sillä ilmanvastus ja vetovoima pysäyttävät liikkeen hitaammin kuin Maassa.

3. Astronauteilla on usein eripituisia varjoja. Niin on Maassakin. Kuvat on otettu kivisillä, karuilla ja kukkulaisilla paikoilla, mikä vääristää varjoja.

4. Kuvissa ei näy moottorin tekemää kraatteria laskeutumismoduulin alla, eikä pöly raketin alta ole lentänyt pois. Laskeutumismoduulin moottori oli lähes sammuksissa laskeuduttaessa, joten se ei aiheuttanut kovin suurta jälkeä Kuun pintaan.

5. Valokuvissa on koko ajan sama tausta. Kauempana olevat kuuvuoret näyttävät lähestulkoon samalta kuvissa kuin lähellä olevat kohteet, sillä Kuussa ei ole utua, joka saisi kohteet näyttämään kaukaisemmilta.

6. Astronauttien kuukävely on epäaitoa. Kuussa hyppääminen ylöspäin on nopeampaa, alas tuleminen on huomattavasti hitaampaa. Kuun pinnalla hyppelemistä ei osattu vielä luoda 1960-luvun kameratekniikalla. Jos kuukävely oli epäaitoa, Nasa osasi siis lavastaa Kuuhun menon mutta ei Kuussa olemista.

7. Taivaalla ei ole tähtiä eli Nasa ei voinut julkaista kuvia, joissa tähtiä olisi näkyvillä. Niistä voisi helposti selvittää, missä kuvat on otettu, Maassa vai Kuussa. Kuvat on otettu päivällä auringonvalossa. Maan pinnallakaan otetuissa kuvissa ei näy tähtiä, mikäli kuvat otetaan päiväsaikaan.

Tähän liittyen lause Suomen Skeptikoiden keskustelupalstalta: ”Jos NASA olisi huijannut kuulennot, niin varmasti he olisivat näppärinä poikina onnistuneet väärentämään kuviin myös tähdet.”

Juttua muokattu 13.7.2019 klo 10.20: video poistettu.

Juttua muokattu 15.7.2019 klo 10:39 video lisätty.

Julkaistu: 12.7.2019
2 kommenttia