Tuulilasi

Kuuba keventää rajoituksia – uusien autojen ostaminen sallitaan


Kuuba keventää uusien autojen ostorajoituksia.
Kuvat Vesa Eskola

Maa on säännellyt autojen maahantuontia tiukasti vuodesta 1959 lähtien.

Kuubalaiset ovat voineet ostaa ja myydä käytettyjä ajoneuvoja vapaasti keskenään kahden vuoden ajan. Tätä ennen autokauppa oli vieläkin rajoitetumpaa.

Uuden auton hankintaan on edelleen vaadittu hallituksen lupa ja lupia on myönnetty henkilöille, jotka ovat olleet "valtiolle merkittävässä asemassa", esimerkiksi lääkäreinä tai diplomaatteina.

Maata hallitsevan kommunistipuolueen lehden, Granman, mukaan Kuuban ministerit hyväksyivät uudet määräykset keskiviikkona. Päätöksen mukaan uusien moottorienpyörien, autojen, pakettiautojen, pienten kuorma-autojen ja pikkubussien myyminen Kuuban kansalaisille sekä maassa asuville ulkomaalaisille, yrityksille ja diplomaateille vapautetaan rajoitteista.

Täysin vapaata uusien kulkuneuvojen hankinta ei tosin ole, sillä BBC kertoo, että auto pitää ostaa valtiolliselta autokauppiaalta, ja maahan ei saa itse tuoda autoja.

Rajoitusten keventäminen on osa Kuuban yritystä elvyttää talouttaan. Nähtäväksi jää, minkälaisia vaikutuksia sillä on, koska suurella osalla kansasta tuskin on varaa hankkia uusia autoja.

Uudet määräykset julkistetaan lähipäivien aikana ja lakimuutos vahvistuu 30 päivää myöhemmin.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa

Julkaistu: 20.12.2013