Tuulilasi

Kurittomat rekkakuskit ihmetyttävät – miksi ajavat rajoitinta vasten?


Erästä lukijaamme on ihmetyttänyt se, miksi rekkakuskit ajavat ylinopeutta rajoitinta vasten, eivätkä aja suurinta sallittua 80 km/h.
Kuvat Juha Juntto, TL-kuva-arkisto

Kysy Ketoselta -palstallamme voit kysyä mitä vain autoista tai autoilusta, ja asiantuntijamme Tapio Ketonen vastaa.

Lukijan kysymys:

Rajoitinta vasten

Lehdissä kirjoitellaan, että raskaan liikenteen polttoaineen kulutus nousee jopa 40 %, kun ajetaan rajoitinta vasten sallitun 80 km/h sijaan. Perustuuko tuo lukema vain ajovastuksien voittamiseen vai onko rajoittimen toiminnassa jotain kulutusta lisäävää?

Samoissa jutuissa kerrotaan, että omistajat eivät ylinopeutta ajele juuri kustannussyistä. Miten sitten työntekijät saavat jatkuvaa ylinopeutta ajaa samaan aikaan kun kustannuksia ja kannattamattomuutta valitellaan?

Ylinopeuksia voi ihmetellä myös sitä kautta, että muissa töissä ei sallittaisi turhia kustannuksia aiheuttaa eikä toistuvaa lain rikkomistakaan voitaisi katsoa läpi sormien. Lait ja säännöt aiheuttavat epämukavuutta ja jopa aikataulun pettämistä muissakin töissä, mutta ei niitä yhtä räikeästi voi rikkoa ilman seuraamuksia kuin ammattiliikenteessä.

Ketonen vastaa:

Ison auton kulutus kasvaa ennen kaikkea ilmanvastuksen ja myös vierintävastusten takia nopeuden myötä aika hurjasti, kun nopeus nostetaan 80:stä rajoittimen sallimaan 89:ään. Myös renkaiden kuluminen nopeutuu…

Lue koko vastaus Kysy Ketoselta -palstalta ja jätä oma kysymyksesi kysymyslomakkeella.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa.

Julkaistu: 21.7.2014