Apu

Kuorossa ihminen on osa jotain suurempaa


Susanna Segersvenille kuorolaulu toimii henkireikänä kiireisessä työelämässä. Hienointa on harrastuksen yhteisöllisyys ja laulamisen tuoma kokonaisvaltainen hyvä olo.
Kuvat Petri Mulari

Kun Susanna Segersven kuuli aikoinaan ruotsinkielisen yliopistokuoron Lyranin laulavan Kaivohuoneella uusille ylioppilaille, hän tiesi haluavansa osaksi sitä yhteisöä.

Lyranin lisäksi hän on laulanut myös musiikkiopiston kuorossa. Nykyinen kuoro on 40-jäseninen ruotsinkielinen naiskuoro Eviva.

Ruukki Construction Oy:n henkilöstöjohtaja tekee pitkää päivää ja matkustaa paljon. Kiireiden vuoksi lauluharrastuksessa oli monen vuoden tauko, mutta nelisen vuotta sitten hän pyrki ja pääsi Eviva-kuoroon.

– Siellä on paljon tuttuja opiskeluajoilta, ja kaikilla on kuorotaustaa, kakkossopraano sanoo.

Harjoitukset ovat kerran viikossa, ja syksyllä ja keväällä on intensiivisempi kuoroviikonloppu. Segersven harjoittelee myös omalla ajalla.

– Se on tarpeen, jotta pystyn täyttämään paikkani. Ehkä hienointa on, että pääsen kuorossa tekemään sellaisia asioita, joihin en pystyisi yksin. Kuorossamme on todella lahjakkaita ja musikaalisia ihmisiä. Itse olen enemmän keskiverto, mutta kuoronjohtaja tietää, että minuun voi luottaa: sitoudun asiaan, haastan itseäni ja harjoittelen kotona.

Kuorossa tittelit eivät ole tärkeitä

Kuoronjohtajista ja laulukokeista liikkuu myös kauhutarinoita, mutta Susanna Segersvenin mukaan nykyiset johtajat ovat taitavia.

Jos harrastajan sitoutuminen, osaaminen ja ambitiot ovat balanssissa kuoron yleistason kanssa, ongelmia ei yleensä synny. Tärkeintä on löytää itselle sopiva kuoro.

– Yhteisöllisyys on tässä äärimmäisen tärkeä juttu, ja sen merkitys on vain kasvanut. Kuoroa voisi verrata joukkuepeliin sikäli, että jokaisella on oma paikkansa ja roolinsa. Kuoro on soitin, johon jokainen tuo äänensä ja vahvuutensa.

Kuorossa tittelit eivät ole tärkeitä, eikä niistä välttämättä edes puhuta. Jäsenet ovat 35–55-vuotiaita, ja ammatit vaihtelevat kirurgista kielenkääntäjään ja juristista opettajaan.

Musiikilla pitää ola sanoma

Kuorolaulun hyvinvointivaikutuksista on runsaasti tutkittuakin tietoa. Susanna vahvistaa, että laulaminen tuottaa myös fyysistä hyvänolon tunnetta.

– Laulussa saa kontaktin omaan kehoon lähes samoin kuin urheillessa. Laulaessa ei myöskään voi keskittyä mihinkään muuhun: musiikki vie parhaimmillaan mukanaan. Jo pelkkä oikea hengitys auttaa murheiden unohtamiseen.

Evivan ohjelmistoon kuuluu musiikkia laidasta laitaan. Kuorolle on myös sävelletty omia kappaleita, ja niistä koostettu levy ilmestyi hiljattain.

Joulukonsertit ovat suosittuja ja niissä on hienoa esiintyä. Mieleenpainuvin kokemus oli popkonsertti, jossa Eviva esitti pohjoismaisten naismuusikoiden kuten Lisa Nilssonin, Eva Dahlgrenin ja Maija Vilkkumaan musiikkia naisbändin kanssa.

– Se oli ensimmäinen konserttini tässä kuorossa, ja heti sai tuntea olevansa poptähti,Susanna Segersven naurahtaa.

Genreä enemmän merkitystä on sillä, että musiikissa on sanoma ja hän saa olla mukana välittämässä sitä.

– Kuorossa olen osa jotain suurempaa, ja minulla on siinä kokonaisuudessa oma paikka.

Julkaistu: 10.1.2019