Tuulilasi

Kuolemia aiheuttaneen virtalukkoskandaalin jälkipyykki – 15:lle potkut


GM:n vuosia kestänyt virtalukko-ongelma aiheutti 13 ihmisen kuoleman. Nyt 15 työntekijää saa potkut, vaikka isot pomot saavat jäädä.
Kuvat Tuomas Kolehmainen, GM

GM:n toimitusjohtaja Mary Barra ilmoitti torstaina, että 15 työntekijää saa potkut virtalukkoskandaaliin liittyen. Yrityksen johdon ei katsottu syyllistyneen laiminlyöntiin, vaan syynä oli alemmantason työntekijöiden osaamattomuus, kertoo Reuters. Laiminlyönti oli jatkunut vuosia, ja useat ihmiset menettivät henkensä tämän aikana.

GM:n sisäisissä tutkimuksissa on tullut ilmi, että yhtiössä on ollut jo useita vuosia havaittavissa kulttuuri, jossa kukaan ei ota vastuuta tekemisistään. Esimerkiksi yhtiön johto ei tiennyt virtalukko-ongelmasta mitään. Vasta helmikuussa tänä vuonna GM aloitti takaisinkutsukampanjan, ja 2,6 miljoonaa autoa on tarkistettu tähän mennessä. Koko vyyhti kaikkine lisäkuluineen on maksanut GM:lle jo 1,7 miljardia dollaria eli 1,24 miljardia euroa.

Virtalukko-ongelma aiheutti vaaran kolaritilanteissa, jolloin auto saattoi yhtäkkiä sammua, koska virta-avain pongahti ulos virtalukosta. Tällöin airbagit eivät lauenneet ja ohjauksesta tuli todella jäykkä, koska ohjaustehostin lakkasi toimimasta. GM:n tutkimuksissa on paljastunut, että nyt todetun 13 kuolemaan johtaneen onnettomuuden lisäksi saattaa löytyä lisää tapauksia, joissa viallinen virtalukko on aiheuttanut onnettomuuden.

Asiasta Suomessa ensimmäisenä uutisoi Kauppalehti.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa.

Julkaistu: 6.6.2014