Kuolema tiellä
Puheenaiheet
Kuolema tiellä
Kesäkuukausina kolaroidaan kolmannes koko vuoden liikenneonnettomuuksista.
28.6.2012
 |
Apu

Milloin suomalaiset kolaroivat eniten? Mihin vuodenaikaan ihmisiä kuolee eniten liikenteessä?

Ei, ei talven liukkaina ja pimeinä päivinä. Eniten suomalaisia kuolee tien päällä parhailla ajokeleillä, keskellä kesää. Koko vuoden liikennekuolemista ja -loukkaantumisista kesäkuukausien osuus on kolmannes.

Nopeus, viina ja turvavyö. Siinä ovat Liikenneturvan tutkimuspäällikön Juha Valtosen mukaan kolme suurinta ongelmaa. Ihmiset ajavat liian kovaa, kännissä tai ilman turvavyötä. Jokin näistä on mukana kahdessa kolmesta liikennekuolemasta.

Onnettomuudet eivät tapahdu, ne aiheutetaan. Moni kuski uskoo olevansa keskivertoa parempi. Samasta syystä ei käytetä turvavyötä. Ja rattijuopot uskottelevat itselleen, että hyvin sitä parin kaljan jälkeen ajaa. Kesällä riskit korostuvat erityisesti nuorilla sekä motoristeillä ja pyöräilijöillä (joita ei talvella samalla tavalla liikenteessä ole).

On helppo keksiä rajoitteita, kuten alkolukot, turvavyölukot ja nopeusrajoittimet. Vaikeampaa on muuttaa asenteita. Siksi tarvitsemme lakeja. Rajoitteet on teknisesti helppo toteuttaa – tulkoot vain lisäbyrokratia, jos sillä säästetään suojatietä ylittävien lasten henkiä.

Silti toivoisin, että mahdollisimman moni meistä autoilijoista katsoisi kesän alkajaisiksi peiliin: Luotanko liikaa ajotaitooni? Otanko pari minuuttia nopeamman matka-ajan vuoksi tyhmiä riskejä?

Humalassa rattiin lähtevät ovatkin oma joukkonsa. Rattijuopon käsissä auto ei ole vain auto – se on ase.

Kommentoi »