Apu

Kunnollinen rokotustodistus tulossa Omakanta-palveluun

Kunnollinen rokotustodistus tulossa Omakanta-palveluun
Omakantaan tulevan todistuksen koronarokotteesta voi tulostaa itse. Todistuksen voi myös saada paperisena rokotuksen antajalta.
Julkaistu: 9.3.2021

Koronarokotuksen ­saamisesta on tulossa todistus Omakanta-­palveluun, josta sen voi itse tarvittaessa näyttää tai tulostaa paperille. Tavoite on, että todistus saadaan käyttöön toukokuussa. Halutessaan todistuksen voi saada paperisena myös rokotuksen antajalta.

Keskustelut koronarokotustodistuksista ovat käynnissä Euroopan unionissa ja maailman terveysjärjestö WHO:ssa. Suomen todistuksesta tehdään kansainvälisesti yhdenmukainen ja toimiva.

– Sekä Suomessa että maailmalla on vielä auki, missä tilanteissa todistusta käytetään. Jos syntyy päätös kansainvälisestä käytöstä, Suomella on mahdollisuus olla siinä mukana, sanoo johtaja Minna Saario sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Nyt rokotustietoja tallennetaan monin tavoin, koska käytössä on erilaisia potilastietojärjestelmiä.

Nytkin todistuksen rokotuksesta saa halutessaan kirjallisena, mutta todistukset ovat erilaisia eri paikoissa, ja ne eivät tallennu Omakantaan.

Jotta sähköinen rokotustodistus saadaan tehtyä, kuntien ja sairaanhoitopiirien pitää tallentaa rokotustiedot Kanta-­palveluihin kattavasti ja oikeassa muodossa. Nyt rokotustietoja tallennetaan monin tavoin, koska käytössä on erilaisia potilastietojärjestelmiä. Asia vaatiikin muutoksia suureen osaan järjestelmistä. Sähköisen koronarokotustodistuksen kokonaishintalappu on arviolta enintään 3,5 miljoonaa euroa.

"Nyt priorisoidaan koronatoteutusta. Koko ajan tavoitteena silti on, että samalla työllä ja teknisillä ratkaisuilla saataisiin laajemminkin asioita mukaan."
Minna Saario

Tavoitteena on, että myöhemmin Omakannasta saisi todistuksen myös muista rokotuksista, jotka ottaa, sekä labora­to­rio­­testeistä ja muista tutkimuksista.

– Nyt priorisoidaan koronatoteutusta. Koko ajan tavoitteena silti on, että samalla työllä ja teknisillä ratkaisuilla saataisiin laajemminkin asioita mukaan.

Tietoja menneisyydessä saaduista rokotteista, joita ei ole tallennettu potilastietojärjestelmiin, ei palveluun ole tulossa samassa rytäkässä – eikä luultavasti kootusti myöhemminkään.

– Ei, koska ne täytyisi naputella sinne käsin, Saario sanoo.

Omakanta

Kelan mukaan yli 2,7 miljoonaa ihmistä käytti Omakantaa viime vuonna. Palvelussa voi uusia reseptejä, tarkastaa laboratoriotuloksia ja lukea tietoja vastaanottokäynneiltä. Jo liki kolmannes reseptien uusimispyynnöistä tehtiin Omakannassa.

Kommentoi »