Kun trumpikaani iski kasvoille
Puheenaiheet
Kun trumpikaani iski kasvoille
Washingtonilaisessa baarissa ei uskottu edes omia silmiä. Presidenttivaalin ennakkosuosikki Hillary Clinton oli häviämässä suunsoittajana ja vaarallisena vitsinä pidetylle Donald Trumpille. Apu oli paikalla, kun totuus alkoi selvitä pääkaupungin hallintoeliitin väelle.
9.11.2016
 |
Apu

Lopussa on enää lähes tyhjä baari. Ja monet niistä ihmisistä, jotka ovat jääneet paikalle, ovat hiljaa tai shokissa.

Vain muutaman korttelin päässä USA:n kongressista sijaitseva Capitol Lounge -baari edustaa poliittisesti Yhdysvaltojen pääkaupunkia Washingtonia, sitä koulutettua itärannikon hallintoeliittiä, joka on tukenut presidentin vaaleissa Hillary Clintonia - ja ollut ennen kaikkea Donald Trumpia vastaan.

Se osa Amerikkaa sai lopulta pettyä. Ilta, joka alkoi optimistisesti Clintonin menestyttyä ihan vaalituloslaskennan alkumetreillä, sai pian dramaattisen käänteen, kun Trumpin marssi alkoi, eikä koskaan pysähtynytkään.

Washingtonissa Trump ja hänen kannattajansa ovat saaneet vähän ymmärrystä osakseen.

– Haluan uskoa hyvään ihmisissä. Haluan toivoa, että republikaanit, jotka äänestivät Trumpia, äänestivät häntä, koska hän on republikaani, eikä koska hän on tämä tyyppi, sanoo Matt, joka ei halunnut kertoa koko nimeään.

Eläkkeellä oleva Jim Edmonds oli harvoja Trumpin äänestäjiä, jotka tulivat seuraamaan vaaleja baareihin, joissa Trumpilla on vähän tukea.

– Moni ihminen tuli äänestysuurnille. Se kertoo, että on uusia äänestäjiä, joilla on sisällään vihaa. Trumpin menestys on näpäytys valtaapitäville, hän toteaa.

Trumpin voittokulku ei herättänyt monissa washingtonilaisissa vain pelkkää pettymystä, vaan myös huolta Amerikan tulevaisuudesta.

– Suhtauduin ensin suhteellisen neutraalisti vaali-iltaan, mutta kun aloin nähdä ilmeitä Trumpin kannattajien kasvoilla, vaihdoin mielipidettäni. Näin tilanteen vakavuuden, Duval Culpepper sanoo.

– Trump ei enää ollutkaan vitsi, vaan syy kokea oikeaa pelkoa. Ehkä hän osoittaa olevansa todellinen valtiomies. Tai ehkä ei. Ehkä vain ymmärretäänkin sen oikea todellisuus, mitä on tapahtunut.

Trumpin voitto oli isku monen arvomaailmalle. Trump ehti jo vaalikampanjansa aikana jakaa Amerikkaa, ei yhdistää sitä. Trumpiin yhdistyi kampanjan aikana niin esimerkiksi seksismiä kuin siirtolaisvastaisuuttakin.

– Olen hyvin huolissani amerikkalaisena. Mitä nyt tapahtuukaan esimerkiksi maahanmuuttajille, pakolaisille tai naisille, Elizabeth Pertner miettii.

– Odotin ihan erilaista vaalitulosta. En tiedä, mitä nyt tapahtuu, mutta olen hyvin peloissani, hän jatkaa.

Topias Kauhala, Washington

2 kommenttia