Apu

Kun on niukkaa, kyttyrä kallistuu: kameli on poikkeuksellinen selviytyjä

Kun on niukkaa, kyttyrä kallistuu: kameli on poikkeuksellinen selviytyjä
Villit kamelit uhanalaistuvat; niitä on jäljellä enää noin tuhat koko maailmassa.
Julkaistu: 7.6.2022

Ihminen kesytti kamelin ­avukseen yli 3 000 vuotta sitten. Nykyäänkin ne ovat aavikoiden korvaamattomia kulkujuhtia, jotka selviytyvät kuumissa ja karuissa oloissa huikean sopeutumiskykynsä ansiosta.

Kameli tunnetaan kyttyröistään, tai kyttyrästään. Noin 90 prosenttia maailman kameleista on Pohjois-Afrikassa ja Lähi-idässä eläviä yksikyttyräisiä dromedaareja, kertoo pbs.org-sivusto.

Kameli pärjää yli viikon ilman vettä ja jopa kuukausia ilman ruokaa. Sen kyttyrät ovat täynnä rasvaa, jonka eläin muuntaa energiaksi, kun ravintoa ei ole tarjolla. Kyttyrän koko vaihtelee ruokatilanteen mukaan – kallellaan oleva kyttyrä kertoo ruuan olevan vähissä.

Kyttyröihin kertynyt rasvakudos auttaa kamelia säätelemään kehonsa lämpötilaa, joka voi nousta päivällä 41 asteeseen ja laskea yön viileydessä 34 asteeseen.

Kamelin virtsa on siirappimaisen sakeaa ja lanta niin kuivaa, että sitä käytetään nuotion sytykkeenä.

Kamelin nenä on erikoistunut ulos hengitettävän ilman kuivaamiseen. Ilman kulkiessa nenän limakalvojen läpi se viilenee ja ilman vesihöyry imeytyy takaisin elimistöön. Sierainten sulkeminen sekä silmien kaksinkertaiset ja erityisen pitkät silmäripset suojaavat eläintä aavikon pöllyävältä hiekalta.

Kameli on myös oppinut pärjäämään niukalla vesimäärällä. Sen virtsa on siirappimaisen sakeaa ja lanta puolestaan niin kuivaa, että sitä käytetään nuotion sytykkeenä.

Kamelille kelpaavat lähes kaikki kituliaalla aavikolla kasvavat kasvit. Vahvoilla huulillaan ja kielellään se saa katkaistua piikikkäitä kasveja, joita muut eläimet välttelevät.

Helteen ohella kamelia ei horjuta myöskään paukkupakkanen. Keski-Aasian kovissa pakkasissa elävät kaksikyttyräiseet kamelit (Camelus bactrianus) kasvattavat kylmältä suojaavan talviturkin.

Villejä kameleita (Camelus ferus) elää enää noin tuhat yksilöä pienillä alueilla Kiinassa ja Mongoliassa.

Näiden erittäin uhanalaisten kaksikyttyräisten uhkana ovat salametsästys ja luvattoman kaivostoiminnan aiheuttama elinympäristöjen kaventuminen.

Korkeasaaren eläintarhassa asuu kolme kaksikyttyräkamelia: vuonna 2008 Korkeasaaressa syntynyt Abu sekä Saksassa vuosina 2012 ja 2018 syntyneet Luna ja Brunhilde.

Kuumaa tai kylmää, ihan sama. Kaksikyttyräinen kameli pärjää niin Mongolian aavikolla kuin kotikonnuilla Keski-Aasiassa, jonka kovia pakkasia vastaan se kasvattaa itselleen talviturkin.
Kommentoi »