Tuulilasi

Kuluttajat aivan pihalla – sähköautoilu vielä kovin vierasta


Yhdysvalloissa tehdyssä selvityksessä kävi ilmi, että suurin osa tavallisista autonostajista ei tiedä, minkälaisia hyötyjä sähköauto tai pistokehybridi mukanaan tuovat.
Teksti Max Lange
Kuvat Ford USA

67 prosenttia kyselyyn vastanneista ei tuntenut ketään, joka olisi omistanut täyssähköauton, pistokehybridin tai tavallisen hybridin. Puolestaan 76 prosenttia vastanneista ei osannut lainkaan sanoa, kuinka pitkälle pistokehybridillä pääsee tankki ja akut täynnä.

Arvauksien keskiarvo pistokehybridien toimintamatkasta oli noin 420 km, mikä on alle puolet todellisista ladattavien hybridien lukemista, kertoo Autonews.

Yleisesti ottaen kyselyyn osallistuneista varakkaammat ja ja kaupungissa elävät tiesivät ja tunsivat sähköautojen ominaisuudet keskimääräisesti paremmin. Kysely kuitenkin osoittaa, että valtamediassa ei Yhdysvalloissa sähköautot ja pistokehybridit vielä hirveästi paistattele.

Kyselyyn osallistui Yhdysvalloissa reilu tuhat ihmistä, ja sen teetätti autojätti Ford. Ford on investoimassa lähivuosina useita miljardeja dollareita sähköautojen ja pistokehybridien kehitystyöhön. Kyselyllä Ford halusi selvittää kuluttajien tietämystä tulevaisuuden voimanlähteisiin.

Yhdysvalloissa tehtyä kyselyä ei kuitenkaan voi suoraan verrata Suomeen, mutta ehkä siinä on jonkin verran totuuden perää.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Lue uusin Tuulilasi diginä hintaan 4,90.

Julkaistu: 27.5.2016