Tuulilasi

Kuluttajakysely: Nousukausi nostattaa autokuumetta

1


Kuluttajakysely: Nousukausi nostattaa autokuumetta

Kotitalouksissa auton vaihtohalut kasvavat, kun taloudellisessa tilanteessa nähdään selkeät nousukauden merkit. Kamuxin kuluttajakyselyn mukaan reilu kuudennes vastaajista kertoi piristyneen taloustilanteen vaikuttavan auton hankintasuunnitelmaan.
Kuvat All Over Press

Näistä autokuumetta potevista liki 60 prosenttia suuntaa jo tänä vuonna autokaupoille.

Kuluttajakyselyn mukaan autokuumetta tavataan eniten 35-44-vuotiailla, joista jopa neljännes toteaa taloustilanteen siivittävän ostohaluja. Sinkuista hieman useampi suunnittelee auton hankintaa pariskuntiin tai lapsiperheisiin verrattuna.

Tänä vuonna suunnataan autokaupoille

Auton ostoa kuluvan vuoden aikana suunnitteli kaikista vastaajista liki neljännes. Naisista suurempi osa kertoo hankkivansa käytetyn menopelin, uuteen kallistuvat miehet naisia hieman enemmän. Alueellisesti ostohaluja on etenkin pääkaupunkiseudulla, mutta itäsuomalaiset ja pohjoissuomalaiset tulevat hyvänä kakkosena. 

”Ymmärrettävästi, kun omat työnäkyvät näyttävät paremmilta ja vakaammilta, auton hankinta tuntuu taantuman jälkeen ajankohtaiselta ja monille mieleiseltäkin. Käytetyn henkilöauton kauppa on pysynyt suhteellisen vakaana vuodesta toiseen, joten se ei yleensä ole paras talousmittari. Toki kun kuluttajilla on enemmän rahaa käytössä, näkyy se myös kaupankäynnissä”, toteaa Kamuxin maajohtaja Jussi Mäkinen.

Satsaus autoon ei heijasta tulotasoa vaan arvomaailmaa

”Tänä päivänä auton halutaan henkivän arvomaailmaa ja elämäntapaa. Myös käyttötarve esimerkiksi pitkiin työmatkoihin, perheen harrastuksiin ja vapaa-ajan viettoon ohjaa auton valintaa ja siihen käytettävää rahamäärää. Joustavilla rahoituspalveluilla ostaja voi hankkia haluamansa auton, jos hänellä on työpaikka ja säännölliset tulot”, toteaa Jussi Mäkinen.

(Kamuxin kuluttajakysely toteutettiin Parametran tutkimuspaneelissa 17-25.11.2017. Paneeli edustaa 15 vuotta täyttäneitä suomalaisia (pl. Ahvenanmaa) iän, sukupuolen ja asuinpaikan mukaan. Vastaajista oli huomioitu vain ajokortin omaavat autonhankintaan osallistuvat. Vastaajia oli 601.)

Julkaistu: 31.1.2018