Kultarannan historia yksiin kansiin
Kulttuuri
Kultarannan historia yksiin kansiin
Presidentti Sauli Niinistöä nauratti, kun hänelle siteerattiin J.K. Paasikiven päiväkirjaäksyilyä Naantalin kesäasunnolta: "Tämä on kuin kestikievari, ei ehdi oikein asioita harkita ja valmistaa. Huono virka!" Nykyinen presidenttipari viihtyy Kultarannassa, kuten pääosa edellisistäkin. Kuvassa heistä poseeraavat Lauri ja Signe Relander.
Kuvat
Julkaistu 20.10.2014
Apu

Alun perin maanviljelysneuvos Alfred Kordelinin (1868-1917) itselleen Naantaliin rakennuttaman Kultarannan tuntevat ulkonäöltä useimmat suomalaisista, onhan se toiminut tasavallan presidenttiparin kesäasuntona jo ensimmäisen viranhaltijan K.J. Ståhlbergin ajoista.

Lars Sonckin suunnitteleman graniittilinnan vaiheet on nyt julkaistu maan vanhimman kustantamon, Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran teoksessa Kultaranta (toim. Hannu Heikkilä). Erityismaininnan ansaitsevat Taneli Eskolan komeat valokuvat, joissa etenkin vaihtuvat vuodenajat, meri ja luonto pääsevät oikeuksiinsa.

- Kultaranta on instituutio ja kansallisaarre. Asukkaat vaihtuvat, kommentoi presidentti Sauli Niinistö kirjan julkistustilaisuudessa Mäntyniemessä.

Useiden asiantuntijoiden kirjoittamissa luvuissa kerrotaan itsenäisen Suomen syntyyn ja tasavallan alkuvaikeuksiin nivoutuvasta rakentamisesta, rakennusten arkkitehtuurista, sisustuksesta, usean sukupolven presidenttiparit ja vieraat hurmanneesta puutarhasta, ammattitaitoisesta henkilökunnasta - sekä tietenkin niistä vaihtuvista kesäasukkaista.

Tiukimmat turvajärjestelyt nähtiin, kun USA:n tuolloinen varapresidentti George Bush kävi Mauno ja Tellervo Koiviston vieraana kylmän sodan aikaisena kesänä 1983. Vaikka kaikki oli varmistettu etukäteen ja panssaroitu ajoneuvo oli jo linnan pihalla, edes autonovia eivät saaneet avata muut kuin Bushin omat turvamiehet - mikä sekä huvitti että hieman kummastutti Koivistoja. Myös henkivartijoiden aseet olivat osittain esillä koko vierailun ajan. 

Paasikiven rähinästä huolimatta useimmat Suomen presidentit puolisoineen ovat pitäneet Kultarantaa ennen muuta rauhoittumisen ja luontoelämysten paikkana. Niin myös nykypresidentin puoliso Jenni Haukio:

- Kultarannassa saa olla omissa oloissaan, mutta sieltä pääsee myös juoksulenkille, pyöräilemään tai hoitamaan työasioita (Turun Kirjamessut). Parhaiten viihdyn suomenlampaiden kanssa touhutessa ja meren äärellä, mutta pääosa tämänkin vuoden messuohjelmasta lyötiin lukkoon Kultarannan työhuoneessa, hän kertoo.

Kultarannassa järjestetyt ulkopoliittiset keskustelutilaisuudet ovat jääneet tähän mennessä vahvimpana muistijälkenä sekä Sauli Niinistön että Jenni Haukion mieleen.

Jokainen presidentti on jättänyt kesäasuntoon jonkin oman jälkensä. Linnan puisto on avoinna yleisölle, ja vuosittain Kultarannassa vierailee yli 20 000 ihmistä.

Kommentoi »