Kuka pelkää arabimiestä?
Puheenaiheet
Kuka pelkää arabimiestä?
Helsingin asematunnelia pidetään pahuuden tyyssijana, jossa ei ainakaan yksin uskalla liikkua. Apu tarkkaili tunnelin menoa perjantai-illan ajan.
22.1.2016
 |
Apu

On perjantai-ilta ja ollaan Helsingin pahamaineisessa asematunnelissa. Olemme alamaailmassa. Yläpuolella maan pinnalla Eliel Saarisen suunnittelema upea rautatieasema kylpee iltavalaistuksessa. Pakkaslumi leijailee rusettiluistelevan nuoren parin pipoille Rautatientorin luistelualueella.

Rautatietunnelissa on tummaa, sotkuisen näköistä pintaa. Pakkasilma valuu aukinaisista portaikoista tunneliin jäähdyttäen tilan jääkaappilämpötilaan.

Uutisista olemme lukeneet, kuinka uudenvuodenyönä Helsingissä ulkomaalaistaustaiset miehet ovat ahdistelleet joukkioina nuoria naisia. Lehtitietojen mukaan Helsingin rautatieasemalle oli uudenvuodenyönä kokoontunut suuri joukko irakilaisia turvapaikanhakijoita.

Nyt väitetään suomalaisnaisten yrittäneen ostaa 20 eurolla seksiä yksin Suomeen tulleilta alaikäisiltä turvapaikanhakijapojilta juuri rautatieasemalla.

Mikä helvetin esikartano Helsingin rautatieasema oikein on?

Järjestysmiehet ohjaavat päihdeongelmaisten miesten joukkion pois asematunnelista.

On Ylen tv-uutisten aika eikä asematunnelissa tapahdu mitään erikoista. Ei yhtään mitään. Ihmiset kulkevat asematunnelin ja rautatieaseman läpi matkallaan perjantai-illan menoihin tai koteihinsa.

Yleisradion kuvaaja ja naistoimittaja ovat ainoat huomiota herättävät henkilöt. Kaksikko on kuulemma usean illan ajan yrittänyt tehdä juttua asematunnelin turvattomuudesta naiselle.

Ylen naistoimittaja on meikannut huulensa voimakkaalla punaisella värillä ja pukeutunut viehättävästi. Hän seisoo houkutuslintuna keskellä asematunnelia ja kuvaaja kuvaa salaa naistoimittajaa pitkällä linssillä ylätasanteelta.

Naistoimittaja vaikuttaa turhautuneelta. Hän on usean illan ajan seisonut houkutuslintuna ja mikä on saldo? Kukaan ei tule edes hänelle juttelemaan, ahdistelusta puhumattakaan. Miehet vain pyyhkäisevät hänen ohitseen.

– Olemme olleet tässä usean illan ajan. Mitään ei ole tapahtunut. Pari kertaa joku on tullut juttelemaan, Ylen kuvaaja toteaa.

Hetkinen! Nyt tapahtuu jotain. Voimakkaasti humaltunut valkoihoinen mies kaatuu metron liukuportaiden lähettyvillä.

Ensin kukaan ei tee mitään, vaan metromatkustajat vain kävelevät ohitse. Sitten pari maahanmuuttajataustaista miestä tulee apuun ja nostaa miehen kainaloista pystyyn, poistuen sitten paikalta kiitosta saamatta.

Nyt tapahtuu lisää! Joukko päihdeongelmaisia vitivalkoisia miehiä hoipertelee asematunneliin. Turvamiehet ovat hetkessä paikalla ja ohjaavat miehet muualle.

Jostain viereemme ilmestyy voimakkaasti humaltunut, hiuksensa lyhyeksi ajanut, pilottitakkinen valkoinen mies ja ryhtyy kättelemään meitä.

– Kylllllä minä pari hakkkaaaan. Usssskotteko? mies uhoaa ja poistuu metroon.

Missä ovat ne vaaralliset maahanmuuttajat? Tuolla on joukko nuoria tumma- ja vaaleahipiäisiä nuoria miehiä. Mennäänpä juttelemaan.

Kaksi irakilaista nuorta miestä pelleilee kameralle. He puhuvat sujuvaa suomea. Ovatko he syntyneet Suomessa?

– Ei kun Bagdadissa.

17-vuotiaat miehet ovat tulleet nelisen vuotta sitten Suomeen perheidensä kanssa ja hakeneet turvapaikkaa. Jokainen voi kuvitella, mitä kaksikko on joutunut lapsena kokemaan Bagdadissa.

– Suomessa ollaan järkyttyneitä kun yksi kuolee. Irakissa kuolee satoja. Irakilaisilla on kovettunut sydän, Gaith Al-Shahmani toteaa.

Al-Shahmanin sydän tosin vaikuttaa pehmeältä ja lämpimältä. Hän toimii helsinkiläisessä FC Viikingit -jalkapalloseurassa 2003 syntyneiden poikien apuvalmentajana. Sen lisäksi hän vetää alaikäisille turvapaikanhakijoille liikunta- ja puuhakerhoa.

– Pelataan jalkapalloa, pingistä tai pelataan pleikkarilla, Al-Shahmani kertoo.

Myös Muhamed Alazawi vaikuttaa mukavalta nuorelta mieheltä. Hän kättelee tavatessamme sekä erotessamme, hymyilee lempeästi ja katsoo silmiin. Alazawi seurustelee vuotta nuoremman Emilian kanssa.

Emilia on suomalaistyttö Helsingistä. Hän ei ole kokenut maahanmuuttajataustaisten miesten ahdistelua Helsingin illassa.

– Ainoa poikkeus oli se uudenvuodenyö. Luulen, että se johtui siitä, että oli niin paljon porukkaa, Emilia toteaa.

- Kuohunta turvapaikanhakijoiden ympärillä on laantunut syksystä, Suomen tunnetuin islamin tuntija Jaakko Hämeen-Anttila toteaa.

Nähtävästi  uudenvuodenyönä todella tapahtui jotain. Mutta oliko se todellakin vain poikkeus, ei sääntö?

Rautatieaseman sisätiloihin kävelee sattumalta Suomen johtava arabikulttuurin asiantuntija Jaakko Hämeen-Anttila.

– Ongelmahan on aina ollut, että yksittäisistä tapauksista tehdään yleistyksiä monissa eri asioissa, Hämeen-Anttila pohtii.

Hämeen-Anttila itse kokee, että turvapaikanhakijoihin liittyvä kuohunta on ollut laantumaan päin ja uudenvuodenyön tapahtumat nostivat vain hetkeksi laineita vaahtopäiksi asti.

Asiantuntijalta on pakko kysyä Saksan Kölnin uudenvuodenyön tapahtumista.

Kölnissä turvapaikanhakijamiehet ahdistelivat todistetun laajamittaisesti naisia. Heidän käytöstään on perusteltu kulttuurien kohtaamisella. Moni Saksaan päätynyt nuori turvapaikanhakijamies on elänyt vanhempiensa kovan kurin alla kulttuurissa, jossa naiset eivät iltaisin liiku kaupungilla laisinkaan.

Euroopassa naiset viettävät iltaa kaupungilla siinä missä miehetkin. Ja eurooppalaiset naiset eivät todellakaan pukeudu peittäviin asusteisiin ja vältä katsekontaktia miehiin.

Tämän kahden täysin erilaisen kulttuurin kohtaamisen epäillään olleen taustalla Kölnin ja mahdollisesti myös Helsingin ahdistelutapauksissa.

– Tuo on hyvin mahdollinen tilanne. Naisen asema on aivan erilainen Lähi-idässä kuin Euroopassa. Turvapaikanhakijanuoret eivät ole tottuneet siihen, että naiset viettävät iltaa miesten kanssa. Ja joukossa tyhmyys helposti tiivistyy, Hämeen-Anttila arvioi.

Hämeen-Anttila  matkaa rautatieasemalta sisätiloista bussipysäkille ja kotiinsa. Päätämme tehdä vielä yhden kierroksen ja sukeltaa maan alle asematunneliin. Kello on vähän yli iltakymmenen ja asematunneli on tyhjä ja hiljainen.

Sitten kuuluu räsähdys. Lasipullo pirstaloituu asematunnelin lattialle.

Pirstaleiden ympärillä on muutama maahanmuuttajataustainen nuori mies. Miehet seisovat hetken hölmistyneinä. Sitten he ryhtyvät keräämään sirpaleita.

Irakilaiset häpeävät maanmiestensä tekoja

Poliisi tutkii Helsingin keskustassa uudenvuodenyönä tapahtuneita seksuaalirikoksia seitsemän rikosilmoituksen pohjalta. Kaikissa seitsemässä tapauksessa tekijää on kuvailtu ulkomaalaistaustaiseksi.

Poliisin mukaan irakilaisia turvapaikanhakijoita saapui Helsinkiin uudenvuodenviettoon muualta Suomesta ja lisäksi kaupungin omista vastaanottokeskuksista. Rautatieaseman asematunnelissa oli noin kello 23:n aikaan poliisin arvion mukaan jopa tuhat irakilaista turvapaikanhakijaa. Poliisi poisti paikalta useita kymmeniä henkilöitä ja alkuillasta otettiin useita henkilöitä kiinni poliisilain perusteella.

Etukäteen joukkokokoontumisesta tienneet poliisit valvoivat tehostetusti ja näkyvästi juhlintaa. Juhlijoiden joukkoon jalkautuneet poliisit olivat pukeutuneet keltaisin huomioliivein näkyvyyden takaamiseksi. Tapahtuman aikana poliisin tietoon ei tullut ahdisteluyrityksiä. Jälkikäteen poliisille ilmoitettiin kolmesta ahdistelutapauksesta, joista kahdesta on tehty rikosilmoitus.

Tunnettu nettipoliisi Marko Forss kommentoi Facebook-sivuillaan ahdistelutapauksia. Hän epäili kyseessä voineen olla arabimaissa tunnettu ilmiö, Taharrush gamae -joukkoahdistelu. Siinä joukko nuoria miehiä, yleensä alemmista sosiaaliluokista, käyttää suuren tapahtuman ihmisvilinää hyväkseen päästäkseen koskettelemaan naisia seksuaalisesti.

Ilta-Sanomien mukaan irakilaiset turvapaikanhakijat keskustelivat jälkikäteen Facebookissa uudenvuodenjuhlinnasta Helsingissä. Lehden mukaan osa turvapaikanhakijoista kertoi Facebookissa joutuneensa palaamaan kotiin muiden irakilaisten barbaarisen käytöksen vuoksi.

Samaan aikaan kun turvapaikanhakijat juhlivat uuttavuotta rautatieasemalla, helsinkiläiset ottivat vuotta 2016 vastaan Senaatintorilla vajaan kilometrin päässä. Senaatintorilla työskennelleet järjestyksenvalvojat saattoivat jälkikäteen poliisin tietoon havaintojaan seksuaalisesta ahdistelusta, minkä pohjalta poliisi teki lisää rikosilmoituksia.

teksti Teppo Kuittinen

kuvat Petri Mulari

4 kommenttia