Tikuttaako vai vetistääkö? – Kuivasilmäisyys on yleinen vaiva, joka voi heikentää myös näöntarkkuutta – Viisi vinkkiä ehkäisyyn ja hoitoon
Kuivat silmät
Tikuttaako vai vetistääkö? – Kuivasilmäisyys on yleinen vaiva, joka voi heikentää myös näöntarkkuutta – Viisi vinkkiä ehkäisyyn ja hoitoon
Kuivasilmäisyys on todennäköisesti yleisin silmäsairaus. Se pysyy kurissa hyvällä hoidolla, mutta paranee harvoin täysin. Näillä vinkeillä lievität ja ehkäiset oireita.
28.10.2023
 |
Apu Terveys

1. Tunnista altistavat tekijät

Valtaosalla kuivasilmäisyys johtuu siitä, että kyynelnestettä haihtuu liikaa. Siksi kyynelneste väkevöityy, mikä ärsyttää ja tulehduttaa silmän pintaa. Toinen pääsyy on, ettei kyynelnestettä erity riittävästi. Myös kyynelnesteen koostumus voi huonontua, jos sen haihtumista estävä rasvamainen pintakerros heikkenee. Sekä kyynelnesteen määrä että laatu vaikuttavat vaivan syntyyn.

Ikääntyessä kuivasilmäisyys yleistyy, sillä kyynelnesteen tuotanto vähenee. Naisilla kuivasilmäisyyttä aiheuttavat myös hormonitasapainon muutokset. Muita altistavia tekijöitä ovat ilmastointi, näyttöpäätetyö, silmäluomien virheasennot, silmän alueen leikkaukset, eräät yleissairaudet ja jotkin lääkitykset, kuten antihistamiinitipat pitkäaikaisessa käytössä.

Kuivasilmäisyyden riskiä lisäävät allergiat ja atopia sekä tupakansavu, ilmansaasteet, kirkas auringonvalo ja piilolinssien käyttö. Silmät ärtyvät helposti myös pakkasen ja kuivan sisäilman vuoksi. Voikin olla, että kesällä kuivasilmäisyys ei vaivaa, mutta vaiva alkaa talven tullen.

2. Kostuta riittävästi

Kuivien silmien tyypillisiä oireita ovat roskan tunne silmässä, kipu, kirvely ja polttelu. Lisäksi voi tulla punoitusta, kutinaa, valonarkuutta ja väsymistä. Näöntarkkuuskin saattaa vaihdella, sillä kyynelnestekerros on tärkeä terävän kuvan muodostumisessa ja kuivasilmäisellä se on huonolaatuinen.

Silmät voivat vetistää, vaikka ne ovat kuivat. Tällöin kyynelnesteen laatu on huono ja runsas kyynelehtiminen johtuu sarveiskalvon pinnan ärtymisestä.

Hoidon kulmakivi on kostuttavien tippojen riittävä käyttö. Tippoja pitää käyttää vähintään 4–6 kertaa vuorokaudessa kuukauden ajan. Sen jälkeen niitä käytetään säännöllisesti tarpeen mukaan. Jos oireet pahenevat esimerkiksi näyttöpäätetyössä, saunoessa tai pakkasessa ulkoillessa, tippoja kannattaa laittaa etukäteen.

Kostutustipoissa ei saa olla säilöntäaineita, sillä ne pahentavat kuivien silmien oireita. Päiväkäyttöön sopivat ohuet tipat, mutta yötä vasten voi tarvittaessa käyttää paksumpia geelimäisiä tippoja. Ne sumentavat näkökentän toviksi. Viime aikoina markkinoille on tullut paljon uusia valmisteita, joissa on uudenlaisia kosteuden haihtumista estäviä mekanismeja. Kannattaa kokeilla, millaiset tipat sopivat itselle parhaiten.

3. Haudo kuumalla

Sekä ala- että yläluomen reunassa on pieniä rauhasia, joista erittyy rasvamaisia aineita. Nämä aineet ovat tärkeä osa kyynelnestettä. Ne voitelevat silmän pintaa ja estävät kosteuden liiallista haihtumista tai valumista silmän pinnasta. Rauhasten erittämä öljymäinen neste voi kuitenkin olla huonolaatuista, tai sitä ei tule kunnolla ulos rauhasista. Silloin luomenreuna ärtyy ja tulehtuu. Ulospäin tämä näkyy luomien punoituksena ja hilseilynä. Oireet liittyvät usein kuivasilmäisyyteen

Tällaisessa tilanteessa luomia kannattaa hautoa muutaman minuutin ajan kuumalla kostealla froteepyyhkeellä. Sen jälkeen voit puhdistaa luomen reunan kostealla pumpulilapulla, vanupuikoilla tai apteekin puhdistustuotteella. Lopuksi luomia hierotaan: ensin yläluomea ylhäältä alaspäin ja sitten alaluomea alhaalta ylöspäin kohti luomen reunaa. Tämä auttaa rauhasia tyhjentymään.

Luomenreunan tulehduksen hyvä hoito on yhtä tärkeää kuin kuivasilmäisyyden hoito. Kostutustipat hoitavat vain silmän pintaa, eivät luomia.

4. Mene lääkäriin

Jos keinokyyneleet eivät riitä pitämään oireita kurissa, on syytä varata aika silmälääkärille. Tarvittaessa hoitona voidaan käyttää kortisonia sisältäviä silmätippoja ja vaikeissa tapauksissa lisäksi pitkäaikaisesti siklosporiinitippoja. Mikäli rauhaset ovat tukkeutuneet, aloitetaan myös luomenreunan hoito. Lääkäri neuvoo kotihoidossa ja voi kirjoittaa reseptin kortisoni- tai antibioottitipoille tai -voiteelle.

Hyvällä hoidolla kuivasilmäisyys saadaan useimmiten pidettyä kurissa, mutta vaiva on pitkäkestoinen ja aiheuttaa todennäköisesti oireita jatkossakin. Kuivasilmäisyys on kuitenkin harvoin niin vaikeaa, että silmän sarveiskalvo ohenisi tai vaurioituisi, mikä vaikuttaisi pysyvästi näkökykyyn.

5. Räpyttele säännöllisesti

Silmien kuivumista voi ehkäistä näyttöpäätteellä työskennellessä tai muuta tarkkuutta vaativaa työtä tehdessä räpyttelemällä silmiä riittävän usein. Välillä on hyvä sulkea silmät hetkeksi. Näyttöpääte kannattaa sijoittaa siten, että katse suuntautuu hieman alaviistoon. Tällöin luomet eivät ole niin auki ja kyynelnestettä

haihtuu silmien pinnoilta vähemmän. Kannattaa myös juoda riittävästi vettä, jotta limakalvot pysyvät kosteina.

Omega-3-valmisteetkin voivat lievittää kuivasilmäisyyttä. Ne saattavat vähentää tulehdusta ja parantavaa kyynelnesteen koostumusta. Omegavalmisteet eivät kuitenkaan sovi verenohennuslääkkeitä käyttäville ja mahahaavaan taipuvaisille.

Asiantuntija: silmätautien erikoislääkäri Katri Salmivalli, Terveystalo

Kommentoi »