Kuin uudestisyntynyt Tarja Smura vannoo: Kukaan mies ei saa minua enää polvilleni
Puheenaiheet
Kuin uudestisyntynyt Tarja Smura vannoo: Kukaan mies ei saa minua enää polvilleni
Tarja Smura, 47, sanoo, että hänestä on kuoriutumassa "sellainen nainen, joka ei tyydy ihan kaikkeen".
Julkaistu 9.1.2018
Apu

Vuonna 2012 ex-missi Tarja Smuran maailma romahti. Kevättalvella 2012 hänen miehensä Raul Gescheimer ilmoitti yhtäkkiä haluavansa erota 16 vuoden liitosta. Nuorin poika oli vasta seitsemän kuukauden ikäinen.

Näyttävä pariskunta oli ulkoisesti elänyt satuelämää. Smura ja virolainen Gescheimer olivat rakastuneet tulisesti pian Smuran missiaikojen jälkeen. Kun Tarja odotti esikoistytärtään Angelaa vuonna 1997, pariskunta meni naimisiin.

– Olin pitkään pois julkisuudesta. Saimme kolme ihanaa lasta ja keskityin perheeseeni. Ajoittain se oli raskasta. Työni puolesta osaan ohjata muita ihmisiä tuen piiriin, mutta jätin itseni vähemmälle huomiolle.

Smura havahtui tähän vasta, kun oma lääkäri huomautti Tarjalle, että itseäkin pitää ajatella.

– On ollut opin paikka pystyä olemaan terveellä tavalla itsekäs. Olen pienestä pitäen huolehtinut muista, ihan pikkutyttönä jo hoidin serkut ja naapuritalon muksut. Olen tyypillinen karjalainen hoivaaja.

Suorittamisessaan Smura saattaa touhuta uupumukseen asti.

– Olen muutenkin taipuvainen alakuloon. Vihdoinkin olen kuunnellut viisaampia ja aloittanut terapian. Minulla oli kertynyt niin paljon painolastia. Olen vain nostanut Tarjan hyllylle ja päättänyt, että sitten joskus. Ei Tarjalla ole niin väliä. Minulle tärkeintä on aina ollut lasten hyvinvointi.

Muutama vuosi eron jälkeen ex-mies muutti pois Suomesta.

– Onneksi lasten isovanhemmat Virossa ovat olleet rakastavia ja tukeneet. Heille olen aina kuin oma tytär, ja käymme siellä lasten kanssa säännöllisesti mummolassa.

Vaikka erosta on jo aikaa, Smura pohtii, ettei ehkä osaa enää koskaan luottaa yhteenkään mieheen.

– Kontrollin menetys oli pelottavaaa. Päätin silloin, että kukaan mies ei enää ikinä saa minua polvilleni. Pidän sen tietyn välin. 

Vuonna 2013 Smura tapasi nykyisen aviomiehensä, leskeksi jääneen Markuksen. Mutta kun kaksi rikkinäistä ihmistä meni yhteen, todellisuus iski pian vasten kasvoja. 

– Elimme häiden jälkeen ensin yhdessä, sitten meni kaksi vuotta asumuserossa. Nyt olemme jälleen saman katon alla. Olen ylpeä, että uskalsin muuttaa pois. Se oli hyvä ja raskas päätös. Tietysti olimme eron aikana koko ajan tekemisissä jo ihan lasten takia, lisäksi kävimme hakemassa apua terapiasta. Meillä on paljon rakkautta, yhteiset perhearvot, keskusteluyhteys ja huumori. Kumpikaan ei ole mikään helppo kumppani, hän myöntää.

Nyt Smura, 47, tuntee jotain uutta kuplivan pinnan alla.

– Kun tulin Kaunis elämä -ohjelman kuvauksista, ilmoitin perheen miehille, että nyt muuttuu tahti tässä talossa. Tänne tuli eri nainen. Menneet vuodet ovat olleet niin rankkoja, tuntuu kuin olisin ollut uinumassa. Jotain on kuoriutumassa, sellainen nainen, joka ei tyydy ihan kaikkeen.

Smura sanoo olleensa aina vaatimaton ja nöyrä.

– Ne ovat hyviä hyveitä, mutta muutakin on. En tiedä vielä mitä, mutta nyt nautin joka hetkestä. 

Teksti Annika Vuorensola, kuva Petri Mulari

Kommentoi »