Apu

Kuin raivo äiti – hauska ja ajatuksia herättävä esitys enää hetken Espoossa

Kuin raivo äiti – hauska ja ajatuksia herättävä esitys enää hetken Espoossa
Vain nopeimmat ehtivät vielä nähdä Kuin raivo äiti -esityksen Espoon kaupunginteatterissa.
Julkaistu: 9.12.2021

Espoon kaupunginteatterissa nähtävän Kuin raivo äiti -näytelmän kirjoittanut, ohjannut ja pääosaa esittävä Hanna Vahtikari ei pelkää tarttua tabuihin. Äidin ja tarkemmin lapsen äidissä herättämä aggressiivisuus ja ylipäätään ties minkä tahon määrittelemä "epäonnistuminen" äitiydessä ovat asioita, joista harva on valmis puhumaan. Yleisön reaktioista on kuitenkin helppo todeta, että aihe koskettaa monia.

Näytelmän äidin raivonaiheet ovat niin yleismaailmallisia, että niihin kykenee samastumaan ja niitä ymmärtämään, oli lapsia tai ei. Silti yhteiskunnassa naisten – saati äitien – aggressiivisuus on niin kielletty, että moni piilottelee sitä viimeiseen asti. Sitten saattaa käydä, kuten näytelmän äidille, että vetkutteleva lapsi puetaan väkisin.

Yleisön reaktioista on kuitenkin helppo todeta, että aihe koskettaa monia.

Ei ole yksi eikä kaksi kertaa, kun äiti saa raivarit lapsilleen. Vahtikari ilmentää hyvin sitä katumusta, mitä siitä seuraa. Äitiys on nykyään niin tiukkaan määritelty, että siinä on helppo kokea epäonnistuneensa. Kaiken keskellä itse lapsi jää sivurooliin ja tärkeintä on se, millaista äitiyttä äiti edustaa ja miltä kaikki näyttää ulospäin.

Vahtikarin tosielämän puoliso, muusikko Marzi Nyman vastaa musiikista ja äänimaailmasta ja edustaa välillä isää, välillä tuomitsevaa "yhteiskunnan ääntä" – vai onko kyseessä äidin sisäinen ääni, joka sättii häntä malttinsa menettämisestä?

Äiti pitää huolen aikatauluista ja siitä, että nukuttaminen hoituu ajallaan. Kun raamit ovat tiukat, epäonnistuminen on vakio.

Vahtikari on poiminut esitykseen paljon pariskunnan omasta elämästä. Esikoinen syntyi keisarileikkauksella ja siinä missä isä sai heti luotua hyvän suhteen vauvaan, toipuvalla äidillä siinä meni tovi. Näytelmän äiti pohtiikin jo, olisiko hän parempi isänä. Isyyteen ei ehkä edelleenkään liitetä samaa suorittamisen vaatimusta kuin äitiyteen. Äiti pitää huolen aikatauluista ja siitä, että nukuttaminen hoituu ajallaan. Kun raamit ovat tiukat, epäonnistuminen on vakio.

Vahtikari on saanut esitykseen hienosti tunteita laidasta laitaan ja raskaasta aiheestaan huolimatta Kuin raivo äiti on oikeasti hauska. Vain reilun tunnin kestävässä esityksessä ei ole mitään liikaa eikä siihen jää kaipaamaan mitään lisää. Kaikesta huono äiti -ahdistuksesta huolimatta esitykseen on myös löytynyt nostattava, positiivinen loppu. Harva epäonnistuminen äitinä tai elämässä ylipäätään on lopullinen tuomio.

Huom! Kuin raivo äiti nähdään Espoon kaupunginteatterissa tällä erää enää 10., 11. ja 14.12. 2021. Se on nähty myös Musiikkiteatteri Kapsäkissä vuonna 2019 ja Espoon kaupunginteatterissa 2020.

1 kommentti