Sisäministeri Krista Mikkonen: Suomen ja Venäjän välille rakennetaan tiiviimpää rajaa – tuntuu, että vuosien työ valuu hukkaan
Rajavalvonta
Sisäministeri Krista Mikkonen: Suomen ja Venäjän välille rakennetaan tiiviimpää rajaa – tuntuu, että vuosien työ valuu hukkaan
Krista Mikkosen mukaan lähivuosikymmeninä tullaan ratkaisemaan se, millainen lasten ja lastenlasten maailmasta tulee.
Julkaistu 4.11.2022
Apu

Sisäministeri Krista Mikkonen juhlii 50-vuotispäiväänsä ”isosti”. Hän lähettää syntymäpäiväterveisiä kaikille läheisille ja ystäville, jotka ovat matkan varrella olleet muovaamassa häntä sellaiseksi kuin hän on.

Katsellessaan vanhoja valokuvia ja omia nuoriaan hän on huomannut siirtyneensä sukupolvien ketjussa eteenpäin. Kaksi lasta on muuttanut pois kotoa, ja nuorin on lähdössä parissa vuodessa.

– Toivon, että olen pystynyt antamaan lapsilleni jotakin, joka kantaa, kun on heidän vuoronsa rakentaa omannäköistä elämäänsä, Mikkonen sanoo.

Vastakkainasettelu vahvistuu

Mikkonen ymmärtää, että elämme historiallista muutosten aikaa.

– Lähivuosikymmeninä ratkaisemme sen, millainen lasten ja lastenlasten maailmasta tulee. Miten vastaamme luonnon köyhtymiseen ja ilmastonmuutokseen, miten kansainvälinen yhteistyö saadaan paremmille urille, kun maailmanpoliittinen vastakkainasettelu vahvistuu?

Mikkosen mukaan hänen elinaikanaan vahvistettu kansainvälinen yhteistyö on murenemassa. Hän haluaa tehdä töitä, jotta suunta kääntyisi, ja antaa esimerkin kotiseudultaan Joensuusta. Kansalaiset ja järjestöt ovat rakentaneet siellä yhteistyötä rajan yli vuosien ajan.

– Jokin aika sitten pohdimme, miten voisimme helpottaa suomalaisten ja venäläisten matkustamista rajan yli ja viisumien poistoa. Nyt rakennamme päinvastoin tiiviimpää rajaa. Tuntuu siltä, että vuosien työ valuu hukkaan.

Mikkonen kiittää suomalaisia siitä, miten Ukrainan pakolaiset on otettu vastaan.

– Toivon, että jaksamme yhä olla heidän tukenaan, koska kriisi pitkittyy.

Krista Mikkonen

  • Syntynyt: Haminassa 15.11.1972.
  • Ura: Sisäministeri, entinen ympäristö- ja ilmastoministeri, vihreiden toisen kauden kansanedustaja. Koulutukseltaan biologi.
  • Perhe: puoliso ja kolme lasta.
Kommentoi »