
Halkidiki? Nimi ei kerro kovin monelle suomalaiselle paljon, mutta se on esimerkiksi brittien suosima lomakohde Kreikassa. Kolmesta niemestä koostuvan Halkidikin yhteenlaskettua rantaviivaa riittää 550 kilometriä. Kaunis niemimaa sijaitsee vajaan tunnin ajomatkan päässä Kreikan toiseksi suurimmasta kaupungista, Thessalonikista.
Koko alue on kiinnostava: kussakin Egeanmerelle työntyvistä niemistä on omaa luonnettaan. Kassandran niemi on kahta muuta turistisempi, mutta sielläkin pääreiteiltä poikkeava reissaaja löytää loistavia luontokohteita, kuten Anastasitikon puisto- ja patikointialueineen. Rauhaisia rantoja kaipaavan kannattaa suunnata keskimmäiselle niemelle, Sithonialle. Siellä sijaitsevat myös Halkidikin parhaat ravintolat. Niemistä itäisin, Athos, tunnetaan parhaiten samannimisestä pyhästä vuorestaan, jolla elää munkkien yhteisö.
Halkidikille voi matkustaa helpoimmin Thessalonikista. Juuri nyt sinne ei ole Suomesta suoria lentoja, mutta yhdellä välilaskulla pääsee perille useilla lentoyhtiöillä (meno-paluuliput noin 170–300 euroa). Majoitusta niemimaalla löytyy all inclusive -kylpylöistä bungaloweihin sekä huokeisiin huoneistohotelleihin ja leirintäalueisiin.
Kesäsesongin aikaan KTEL-bussiyhteys vie Thessalonikista Halkidikin kyliin, mutta paras tapa tutustua alueeseen on vuokrata auto. Niemimaalla on myös mainioita pyöräilyreittejä, joista on levähdyspaikkoineen koottu kattavia verkkokarttoja.
Kiehtovia retkiä Halkidikilla
Sithonian niemen nähtävyyksiin kuuluu Lekythosin linna, jonka yli kaksituhatvuotiset rauniot tähyilevät Egeanmerelle Toronissa. Linnaan on ilmainen pääsy.
Pulahdus pinnan alle paljastaa jälkiä kokonaisesta antiikinaikaisesta kaupungista. Toroni onkin yksi Pohjois-Kreikan kiinnostavimmista sukelluskohteista. Halkidikilta löytyy alan firmoja, jotka tarjoavat vuokralaitteita ja retkiä.
Niemimaalla on mahdollisuuksia moniin aktiviteetteihin, kertoo matkailutoimistossa työskentelevä Tania Breza. Hän mainitsee esimerkkeinä Porto Carrasin golfkentän ja retkikohteeksi sopivan Ammoulianin saaren. Lähes sata vuotta sitten Ammoulianille sijoitettiin pakolaisia Aasiasta, ja heidän perinteensä näkyvät yhä saaren kalastusveneissä ja ruokakulttuurissa. Kylän keskusta kujineen ja kalkittuine taloineen viehättää. Venekyyti Tripitin satamasta Ammoulianille kestää vartin.
Retkillä voi tutustua myös Holomontasvuoreen, jonka rinteiden jyrkkiä teitä huristellaan jeepillä. Opastetuilla kierroksilla pysähdytään vilvoittelemaan vesiputouksissa. Kaasujalkaa kannattaa höllentää Kassandran niemimaan keskiosassa, missä sijaitsee kahden uhanalaisen kilpikonnalajin asuttama Mavrobaran järvi. Läheltä löytyy myös satahehtaarinen Sanin matalikko, jossa voi bongata yli 200 lintulajia. Flamingojen saapuminen Saniin on jokavuotinen spektaakkeli.
Petralonassa on yksi Euroopan vanhimmista ja suurimmista tippukiviluolista (pääsylippu 7 euroa). Luolastosta löytyy korallijärvi sekä luonnon punaisiksi värjäämiä kiviä. Kokoelmaan mammuttien ja luolakarhujen luita voi tutustua luolien vieressä sijaitsevassa antropologisessa museossa.
Historiallisia elämyksiä Halkidikissa
Halkidikissa voi miltei hengittää historiaa: ikiaikaiset tarut sekä kreikkalainen mytologia ovat kaikkialla läsnä. Alueella on lukuisia kiinnostavia kirkkoja ja raunioita.
Kassandran niemeen kuljetaan muinaisen Nea Potidean kanavan yli. Sithonian niemi on saanut nimensä jumala Poseidonin pojan, Sithonin, mukaan. Athoksen niemi on uskonnollisesti tärkein. Pyhä Athosvuori suojelee pariakymmentä luostaria, joissa asuu noin 2 000 munkkia. Itsehallinnolliselle alueelle naiset eivät pääse, mutta miehet voivat hakea ennakkoon lupaa vierailla ja yöpyäkin tässä Unescon maailmanperintökohteessa. Lupa on tosin anottava jo kuukausia ennen vierailua. Vuoren luostareineen voi nähdä myös Athoksen niemen lähivesiltä veneristeilyllä.
Historiakohteisiin kuuluu myös Olynthosin kaupunki, joka nousi 200–400 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Sen raunioiden lisäksi voi tutustua paikan muinaisiin hautoihin.
Kassandrassa hyvä kohde on Afitoksen kylä. Siellä on kahviloita, käsityökauppiaita ja vanhassa talossa toimiva kansanperinnemuseo.
Länsimaiseen ajatteluun vahvasti vaikuttaneen Aristoteleen jalanjälkiä voi tallata filosofin kotikylässä Stagirassa niemimaan koilliskolkassa. Kylää suojelleet muinaiset muurit sekä osa rakennuksista ovat yhä nähtävillä. Stagiran ympäri kiertää 14-kilometrinen patikointireitti opasteineen. Se päättyy Aristoteleen aukiolle, jossa on katseltavaa aurinkokellosta antiikkiseen taajuusmittariin.
Myyteistä muistuttaa puolestaan ukkosia ja sateita hallitsevan ylijumalan Zeuksen hauta Kallitheassa. Se on Kreikan kuuluisimpia temppeliraunioita. Kallithea tarkoittaa kaunista näkymää, ja siellä onkin puuterihiekkainen ranta.
Herkuttele Halkidikilla
Kulinaristin kannattaa täällä niemimaalla kurvata etenkin Kalamitsiin. Taverna Zorbaksessa ruokailija voi työntää varpaansa mukavasti rantahiekkaan samalla, kun eteen kannetaan aamulla pyydettyjä merenantimia. Ravintoloitsija Janni Stefos kypsentää vaikkapa fetalla, tomaatilla ja persiljalla täytettyjä kalmareita grillissä.
Laseissa läikehtii läheisen Porto Carras -tilan valkoviiniä, joka on valmistettu Assyrtiko-rypäleestä. Porto Carras on Kreikan suurin yksityisomisteinen luomuviinintuottaja. Melitonvuoren varjelemassa laaksossa varttuu ryhdikkäitä viinejä, ja matkailijoille on tarjolla viininmaistelua.
Halkidikia halkoo niin kutsuttu Makedonian viinitie. Sen varrelta löytyy juomien ohella muita hyviä makuja, kuten Ntolmadakian tilalta. Siellä Marianna Kazakis opastaa vieraita viininlehtikääryleiden rullaamisessa. Elokuun viimeisenä sunnuntaina tarhalle saa poiketa poimimaan itselleen Soultana-rypäleitä.
Tuhatvuotiset oliivipuut saattelevat matkaajan Parthenonasin vuoristokylään. Edesmenneen omistajan mukaan nimetyssä Paul’s Tavernassa nautitaan vaikkapa makkaroita tai lampaankyljyksiä. Paulin tyttäret Domna ja Anna poimivat sienet ja villiyrtit vuorilta.
Halkidikilla joka kylällä on ylpeydenaiheensa: Porto Koufo tunnetaan tonnikalastaan, Vrastama tsipouro-viinastaan, joka tislataan kahdesti. Ierissosin kylän juustola teki taannoin maailmanennätyksen tuottamalla 939 kiloa painaneen kiekon juustoa.
Siellä täällä kulkija voi bongata värikkäiksi maalattuja mehiläispesiä. Halkidikin kullaksi kutsuttua hunajaa tuotetaan liki 2 000 tonnia vuosittain. ”Isoisäni isä aloitti mehiläistarhauksen vuonna 1920, ja nykyään pesiä on yli 1 600”, kertoo neljännen polven tarhaaja Vasw Tsitsirikou.
Rakastu Halkidikin rantoihin
Vothonas on yksi Kassandran niemimaan kauneimmista rannoista. Sitä ei tosin ihan hevillä löydä, sillä valtatieltä äkkijyrkästi rantaan kääntyvällä kärrypolulla ei ole opasteita. Snorklaajien suosimalla rannalla letkeän tunnelman takaa Pharos-baari, josta saa kylmää olutta, cocktaileja, paikallisessa paahtimossa paahdettua kahvia sekä pikkupurtavaa. Baarinpitäjät saattavat houkutella auringonpalvojat lentopallomatsiin tai opettelemaan sirtaki-tanssia.
Länsi-Kassandran Possidi on puolestaan vehreä ja mukava ranta, jota reunustavat pinjapuut sekä useiden ravintoloiden rivi. Runsaan kilometrin päästä ruokapaikoista löytyy ainutlaatuinen aarre: monen sadan metrin mittainen rantakieleke, jonka vaalea hiekka yhtyy lopulta mereen.
Kielekkeellä loikoiluun kannattaa tuoda omat eväät ja aurinkovarjot, sillä palveluja tällä uniikilla luonnonmuodostelmalla ei ole. On syytä varautua myös tuuleen sekä isoihin aaltoihin. Paikka onkin esimerkiksi leijalautailijoiden suosiossa.
Sithonian niemellä sijaitsevan Kalamitsin pääranta on puolikuunmuotoinen poukama, josta löytyy peruspalvelut ravintoloineen. Rantatuolin voi vuokrata tavernasta. Päärannalta itään päin kulkiessa päätyy pieneen sopukkaan, joka sopii erityisesti sukeltajille. Kolmas Kalamitsin rannoista on tarkoitettu nudisteille.
Miltei koskematon Kakoudian ranta Athoksen niemellä on hurmaavan kaunis. Sen kallioseinämät laskeutuvat kristallinkirkkaaseen mereen. Kakoudia on paikka, jonne kannattaa mennä mieluiten pian, ennen kuin suuremmat matkailijavirrat löytävät sen.