Köyhät eläkeläiset saavat apua: 300 000:n eläke nousee
Puheenaiheet
Köyhät eläkeläiset saavat apua: 300 000:n eläke nousee
Eläkekorotuksella yritetään lievittää pienituloisten vanhusten ahdinkoa. Jo 34 500 eläkeläisellä on maksuhäiriömerkintä.
6Kommenttia
Julkaistu 3.10.2019
Apu

Suurimpia hyötyjiä ovat pienituloiset eläkeläiset, joille tulee takuueläkkeeseen 50 euron kuukausikorotus ja täyteen kansaneläkkeeseen 31 euron kuukausikorotus. Ratkaisulla hallitus yrittää poistaa vanhuusköyhyyttä, mikä on hyvä asia, sanoo Eläkkeensaajien Keskusliiton (EKL) toiminnanjohtaja Timo Kokko.

Vuodesta 1962 toiminut EKL on Suomen toiseksi suurin eläkeläisjärjestö, sillä on 78 000 jäsentä.

300 000:n eläke nousee

Kela maksaa takuueläkettä eläkeläisille, joiden kaikki muut eläkkeet jäävät bruttomääräisinä alle 777,84 euron kuukaudessa. Tähän tulee siis 50 euron korotus.

Arviolta 300 000 eläkeläisen kuukausittainen eläke nousee ensi vuoden alussa. Korotuksen saajista noin 100 000 on takuueläkkeellä ja yli 200 000 pienellä työeläkkeellä, jota kompensoidaan kansaneläkkeellä.

– Hallitus on myös luvannut, ettei pienten eläkkeiden korotus saa vähentää eläkeläisille myönnettyä asumistukea, kuten on käynyt monta kertaa aikaisemmin, Kokko huomauttaa.

Se, miten asia käytännössä toteutetaan, on vielä kesken.

– Pienten eläkkeiden korotus tuli tarpeeseen, sillä Tilastokeskuksen mukaan vuodesta 2016 vuoteen 2017 pienituloisten määrä kasvoi Suomessa 30 000 hengellä, heistä eläkeläisiä oli 21 000. Pienituloisia eläkeläisiä on jo 194 000, kun Suomessa on yhteensä noin 1,5 miljoonaa eläkkeensaajaa, Kokko kertoo.

– Pientä, noin tuhannen euron suuruista eläkettä saavia on Suomessa aika paljon, kertoo Eläketurvakeskuksen asiantuntija Suvi Ritola.

Hän on laskenut Apu-lehdelle esimerkit korotuksen vaikutuksista kolmen esimerkkitapauksen avulla.

– Tuntuvin korotus tulee pieniin eläkkeisiin, Ritola sanoo.

Eläke tänä vuonna 785 €/kk, eläke ensi vuonna 835 €/kk

Pienituloiseksi katsotaan henkilö, jonka käytettävissä oleva tulo on alle 60 prosenttia kansallisesta mediaanitulosta. Yhden hengen kotitalous on pienituloinen, jos tulot ovat alle 1 200 euroa kuukaudessa.

Eläke tänä vuonna 1 007 €/kk, eläke ensi vuonna 1 038 €/kk

Tuo määritelmä perustuu EU:n suositukseen. Myös Tilastokeskus käyttää sitä pienituloisuuden mittarina.

Eläke tänä vuonna 2 000 €/kk, eläke ensi vuonna 2 000 €/kk

Edellinen hallitus lisäsi eläkeläisköyhyyttä

Eläkeläisköyhyyden kasvun yksi syy on Kokon mukaan se, että edellinen hallitus laski kahtena vuonna eläkkeitä.

– Lisäksi kahtena vuotena eläkkeiden indeksikorotus jäädytettiin, Kokko sanoo.

– Kuvaavaa on, että maksuhäiriömerkintä on jo 34 500 eläkeläisellä. Moni on saanut sen, kun ei ole kyennyt maksamaan esimerkiksi sosiaalihuollon asiakasmaksuja.

Muun muassa lääkkeiden vuotuinen omavastuu on 572 euroa.

Maksuhäiriömerkintä on jo 34 500 eläkeläisellä.

Kokko pelkää, että välillisten verojen, kuten lämmityspolttoaineen veron, korotus tuntuu eläkeläisten kukkarossa.

– Myös liikennepolttoaineisiin tulevat korotukset vaikeuttavat eläkeläisten asiointia ja liikkumista, kun omalla autolla liikkuminen kallistuu tai bussilippujen hinnat nousevat. Erittäin moni eläkeläinen asuu muualla kuin hyvien ja edullisten julkisten kulkuyhteyksien saavutettavissa, Kokko sanoo ja ihmettelee myös sitä, miksi kotitalousvähennyksen osuutta työkorvauksissa lasketaan 40 prosenttiin ja palkoissa 15 prosenttiin. Lisäksi kotitalousvähennyksen enimmäismäärä alennetaan 2 250 euroon, kun se on tähän saakka ollut 2 400 euroa.

– Kotitalousvähennyksen avulla vanhus voi ostaa kotiinsa palveluja ja jatkaa kotona asumista, Kokko muistuttaa.

Sähkölasku kasvaa

Myös sähkön hinnankorotukset uhkaavat leikata varsinkin sähkölämmitteisissä omakotitaloissa asuvien pienituloisten käytettävissä olevaa, jo valmiiksi niukkaa rahamäärää.

Laajasti sähköä Suomessa jakava sähköverkkoyhtiö Caruna Oy ilmoitti viikko sitten, että yhtiön verolliset sähkönjakeluhinnat nousevat marraskuussa keskimäärin 3,9 prosenttia. Korotuksen syynä ovat mahdolliset myrskyjen aiheuttamat sähkökatkokset, joita ilmastonmuutos lisää. Viime vuonna Caruna nosti hintojaan 6,5 prosentilla. Myös Elenia ehätti jo syyskuussa korottaa siirtohintojaan keskimäärin 6,5 prosenttia.

Kuluttaja ei voi kilpailuttaa siirtohintoja, joihin yhtiöllä on monopoli.

Suomen omakotiliitto pitää Carunan korotusilmoitusta pöyristyttävänä. Myös muiden verkkoyhtiöiden uskotaan seuraavan perässä. Viime vuonna yhteensä noin 40 verkkoyhtiötä korotti hintojaan. Monessa omakotitalossa sähkölasku (siirto ja kulutus sekä verot yhteensä) voi olla talvella 400–500 euroa kuukaudessa. Se on paljon, jos eläkettä saa tonnin kuussa.

Etenkin maaseudun eläkeläiset köyhiä

Eläkeläisten köyhyys painottuu nimenomaan maaseudulle, ilmenee Eläketurvakeskuksen vuoden alussa julkistamasta kyselytutkimuksesta, johon osallistui 3 000 eläkeläistä. Maaseudulla joka viides eläkeläinen on pienituloinen, kaupungeissa joka kymmenes.

Maaseudun eläkeläisistä 40 prosenttia kertoi, että kaikki rahat kuluvat välttämättömiin menoihin. Kaupungissa asuvien eläkeläisten kohdalla sama tilanne oli kolmanneksella.

Lisäksi joka kolmannella maaseudun eläkeläisistä rahat eivät kyselyhetkellä riittäneet lääke- ja asumismenojen kattamiseen.

Mediaanieläke Suomessa on 1 459 euroa kuukaudessa ja naisilla 1 250 euroa kuukaudessa. Keskimääräinen eläke on puolestaan 1 680 euroa kuukaudessa. Lukua nostavat Kokon mukaan suuret eläkkeet, joita saa harvalukuinen määrä suomalaisia.

Kaikki saavat vanhuuseläkettä

Vanhuuseläkkeelle jäädään Suomessa yleensä 63,5–68-vuotiaana. Vanhuus­eläke voi olla työeläkettä, kansaneläkettä tai molempia. Lisäksi voi saada takuueläkettä, jos muista eläkkeistä kertyvä summa on todella pieni tai ei saa muuta eläkettä ollenkaan.

Esimerkki: Jos pariskunta on vanhuus­eläkkeellä, ja mies saa työeläkettä 1 200 euroa kuukaudessa, hänen eläkkeensä on niin suuri, ettei hän saa kansaneläkettä eikä takuueläkettä. Nainen on hoitanut pitkään lapsia kotona. Hän saa työeläkettä 400 euroa kuukaudessa ja kansaneläkettä 385 euroa kuukaudessa. Eläketulo on yhteensä 785 euroa kuukaudessa, joten hänkään ei saa takuueläkettä.

6 kommenttia