Tuulilasi

Kova arvio: Vetyautojen määrä kasvaa räjähdysmisesti

1


Kova arvio: Vetyautojen määrä kasvaa räjähdysmisesti

18 teollisuusyrityksen muodostama Hydrogen Counsil ennustaa tutkimuksessaan, että vuonna 2030 maailmalla on jo 10-15 miljoonaa vetyautoa.
Kuvat All Over Press

Vetyautoja ei ole tällä hetkellä vielä paljon, mutta mm. Audin, BMW:n, Daimlerin, GM:n, Hyundain, Toyotan, Air Liquiden ja Royal Dutch Shellin muodostama Hydrogen Council ennustaa niille räjähdysmäistä kasvua seuraavien vuosikymmenten aikana. Ennusteen mukaan vuonna 2050 vetyautoja saattaa olla jo 400 miljoonaa.

Yhteenliittymä teetti tutkimuksen, joka arvioi vedyn roolia energiasektorilla tulevaisuudessa. Sen mukaan vuonna 2050 vedyn osuus eri teollisuudenalojen energiantuotannosta tulee olemaan jopa 20 %.

Tutkimuksen mukaan pelkillä sähköautoilla ei tulla pääsemään Pariisin ilmastosopimuksen vaatimiin päästövähennyksiin. Tässä vetyautot tulevat mukaan kuvaan, sillä tavoitteisiin päästäkseen pitäisi sähköautoja olla maailmassa vuonna 2030 jo 80 miljoonaa, samoin hybridejä.

”On riskaabelia toiveajattelua, että yksi ainoa teknologia voisi ratkaista liikenteen päästöongelmat. Eikä ole uskottavaa, että autotehtaat pystyvät valmistamaan ja myymään näin paljon sähköautoja näin lyhyessä ajassa”, tutkimuksessa kerrotaan.

IHS Automotiven viimevuotisen tutkimuksen mukaan vetyautojen määrä tulee olemaan kymmenen vuoden päästä edelleen hyvin pieni, vain 0,1 % autokannasta. Se tarkoittaa 70 000 vetyautoa vuosittain, joten ero tutkimusten välillä on valtava.

Hydrogen Councilin mukaan hintojen halpeneminen tulee kuitenkin kääntämään kuluttajien päät. Nyt vetyautojen vaatiman polttoaineinfrastruktuurin rakentaminen maksaa 1500-2000 dollaria yhtä autoa kohden, mutta vuonna 2030 enää alle 1000 dollaria.

(Lähteet: Hydrogen Council ja Motor Trend)

Julkaistu: 15.11.2017