Koulu-uhkaajat seurantaan
Puheenaiheet
Koulu-uhkaajat seurantaan
Marja Aarnipuro: "Sosiaalipuolen tietoturvasäädökset ovat näissä asioissa selvästi liian tiukkoja. Samalla kun niillä suojellaan uhkaajan yksityisyyttä, saatetaan vaarantaa monien muiden henki. Yhtäkään uhkausta ei pitäisi vähätellä."
Julkaistu 15.10.2013
Apu

Sivulta 12 alkaa reportaasi murhenäytelmästä, jonka ei olisi koskaan pitänyt tapahtua. 16-vuotias ammattikoululainen puukotti neljää ihmistä Oulussa oman oppilaitoksensa tiloissa.

Poika oli uhannut edellisen koulunsa opiskelijatovereita väkivallanteolla jo viime helmikuussa. Poliisi selvitti asian tuolloin uhkaajan, hänen vanhempiensa ja lastensuojelun kesken. Kumpikaan koulu – entinen tai nykyinen – ei saanut mitään tietoa uhkauksesta.

Sosiaalipuolen tietoturvasäädökset ovat näissä asioissa selvästi liian tiukkoja. Samalla kun niillä suojellaan uhkaajan yksityisyyttä, saatetaan vaarantaa monien muiden henki. Yhtäkään uhkausta ei pitäisi vähätellä.

Vanhempien ja lastensuojelun kontaktointi on tällaisessa tapauksessa liian lievä toimenpide. Uhkaajan psyyke on tutkittava. Epävakaan nuoren psyyken tilaa pystyy arvioimaan vain alan ammattilainen.

Aivan kuten  psykiatrisen vankisairaalan vastaava ylilääkäri ja THL:n tutkimusprofessori Hannu Lauerma jutussamme sanoo:

– Jos nuori esittää uhkauksen, sen pitäisi johtaa nuorisopsykiatriseen seurantaan, vähintään spesialistin konsultointiin. Asian kuittaaminen sillä, että uhkaaja vain halusi pilailla, ei riitä psykiatriseksi diagnoosiksi.

Kommentoi »