
Suomalaiset vaativat maahanmuuttajilta liiaksi kielitaitoa ja liian vähän kommunikaatiota, sanoo monikulttuurisuusasiantuntija Anita Novitsky.
Kun suomalainen vaatii toista elämään maassa maan tavalla, hän vaatii oikeastaan paljon enemmän: elämään maassa tavallisen ihmisen tavalla. Ja se taas on hyvin ahdas tapa elää, Novitsky sanoo.
Hän toimii monikulttuurisuusasiantuntijana Väestöliitossa ja auttaa perheitä kotoutumaan Suomeen. Väestöliiton työntekijät käyvät auttamassa esimerkiksi sosiaalityöntekijöitä tai oppilashuoltoa ongelmatilanteissa. Järjestö myös kouluttaa eri ammattiryhmiä ja laatii kannanottoja, viimeisimpänä esimerkiksi nykyisen perheenyhdistämislain epäinhimillisyydestä. Kotoutumisen kannalta ei ole järkevää luoda suomalaisesta arjesta yhtenäistä kuvaa.
”Ei Suomessa ole yhtenäistä kasvatus- tai perhekulttuuria. Meillä on hyvin pirstoutunut kenttä, ja se on yksi syy, miksi on vaikea saada kokonaiskuvaa siitä, mitä suomalaisuus on”, Novitsky sanoo.
”Suomalaisetkin ovat huonoja sanallistamaan sitä. Miten opettaa matemaattista lauseketta, jota ei itsekään ymmärrä?”
Sen sijaan Suomessa oletetaan, että kaikki ymmärtävät tänne tullessaan yhteiskunnan mahdollisuudet. Novitskyn mukaan esimerkiksi suomalainen koulu- ja sosiaalijärjestelmä on suljettu valintatalo, jonka sisällöstä ulkopuolinen ei tiedä lähtökohtaisesti mitään. Samoin se, kuinka suomalainen perhe elää, on monille maahanmuuttajille täysin näkymätön ja päinvastoin.
”Maahanmuuttaja voi tehdä johtopäätöksen suomalaisesta perhe-elämästä ja kasvatuksesta siitä, että joku nuorisojengi pyörii heidän kotinurkillaan tuolla Jakomäessä. Harvemmin he pääsevät näkemään esimerkiksi niitä nuoria, jotka keskustelevat filosofiasta vanhempiensa kanssa.”
Teoriassa kaksikielisen Suomen tosiasiallinen yksikielisyys on Novitskyn mukaan ongelma yli muiden.
”Täällä nähdään, että kielen oppiminen on avain integroitumiseen. Ihmiset operoivat sujuvasti ilman yhteistä kieltä, kunhan eivät tee kielestä estettä asenteellisesti.”
Mutta mitä sitten pitäisi tehdä, jotta maahanmuuttajien olisi mahdollisimman helppoa asettua Suomeen? Tämä kysymys esitetään Novitskylle jatkuvasti. Yleispätevää metodia ei ole, paitsi se, että kotouttaminen on aina kaksisuuntaista.
”Ei parisuhteessakaan voi olettaa, että toinen muuttuu sellaiseksi kuin minä haluan.”