Näin kotimaan matkailu ja heinäkuu pelastivat koko matkailualan täydelliseltä perikadolta – Porvoossa erilainen kesä synnytti jotain aivan uutta
Puheenaiheet
Näin kotimaan matkailu ja heinäkuu pelastivat koko matkailualan täydelliseltä perikadolta – Porvoossa erilainen kesä synnytti jotain aivan uutta
Porvoossa oli erilainen matkailukesä. Nyt katse on syksyssä ja kauempana.
Julkaistu 26.8.2020
Apu

Yöpymiset ja kokoukset peruttiin, hotelleja ja ravintoloita suljettiin, rajat menivät kiinni. Korona iski alkukeväällä matkailualaan niin kovaa kuin iskeä voi. Porvoon matkailupäällikkö Sari Myllynen näki kaiken läheltä.

– Visit Finland keskeytti kansainvälisen markkinoinnin, ja meiltä hävisivät kotimaisetkin asiakkaat. Keväällä on ollut turistiryhmiä ja koululaisia, mutta korona sulki kaiken. Piti ajatella asioita heti uusiksi. Katsottiin tilannetta ja someen laitettiin kuvia: ”Nyt on aika haaveilla, myöhemmin matkustaa”.

Porvoossa tehtiin uusia markkinointisuunnitelmia ja mietittiin, mitä sellaista matkailukaupungista voisi kesällä näyttää, joka olisi uutta ja turvallista.

– Nostimme luontokohteita, joita keskustan lähellä on: Linnamäki, Sikosaari, kansallisen kaupunkipuiston pyöräreitti...

Tilanne oli sama muuallakin Suomessa. Kun ulkomaiset matkailijat olivat poissa, huomio oli käännettävä kotimaahan. 

Valon merkkejä juhannuksena

Alkukesä ei näyttänyt hyvältä. Vaikka kesän alussa kotimaan rajoituksia hieman hellitettiin, matkailu oli pysähdyksissä. Vasta kesäkuun puolivälissä alkoi kotimaanmatkailusivustoilla ja majoitusvarauksissa olla liikettä.

– Kun juhannus lähestyi, alkoi näkyä valon merkkejä. Varaukset ponnahtivat ylöspäin, kun päälomakausi lähestyi ja rajoitukset helpottivat. Heinäkuussa oltiinkin tilanteessa, joka ylitti ennakko-odotukset. Heinäkuu ja kotimaan matkailu pelastivat alan täydelliseltä perikadolta. Lopputuloksena oli todella hyvä kesä monessa paikassa, kotimaanmatkailualan järjestön Suoman toiminnanjohtaja Hannu Komu huokaa.

– Erityisesti suosioon nousivat luonnonläheiset kohteet, joissa oli usein jopa ruuhkaa. Moni ulkomailla ennen lomaillut löysi kotimaan ja näki, miten hieno matkailumaa Suomi on. Syksystä odotamme vahvaa kotimaan matkailulle.

Yövieraiden määrä puolittui Porvoossa

Porvoossa on aina ollut paljon ulkomaisia turisteja. Heidän puuttumisensa näkyi Sari Myllysen mukaan kesälläkin. Yöpymiset vähentyivät jopa 55 prosentilla normaalista. Toisaalta piipahtamiset olivat pidempiä. Nautittiin ruoasta ja rauhasta.

Moni Porvooseen saapunut käytti kaupunkia myös tukikohtana, josta käytiin tutustumassa itäisen Uudenmaan muihin kulttuurikohteisiin, kuten Kotkan puistoihin sekä Haminan ja Loviisan historiallisiin paikkoihin.

Tapahtumien Suomi hiljeni myös koko lailla täysin, aina loppukesään asti. Se näkyi myös Porvoossa, jonka kulttuurielämä on vahvaa.

Taiteilijat jatkoivat kuitenkin työtään. Runebergin kotimuseossa alkoi 20.8. näyttely Ilmestyksiä turvavälin takaa, jossa kuvataiteilijat Suomesta ja Ruotsista esittelevät korona-ajan taidettaan.

Petri Hytönen ja Kalle Turakka Purhonen näkevät oudon kevään ja kesän uuden mahdollistajana. Esillä on muun muassa koronatipuja, hetken väläyksiä, perhekuvia ja ruutuelämää neljän seinän sisältä.

Mistä on kyse?

Kotimaanmatkailu sai piristysruiskeen, kun korona oli estänyt useimmat matkat ulkomaille. Kotimaassa nousivat kesämatkailijoiden suosikeiksi erityisesti luonnonläheiset kohteet, kuten kansallispuistot.

Kalle Turakka Purhonen ja Petri Hytönen koronataiteilevat. Porvooseen tapahtumia tuovat lähiökehittäjä Iina Olin ja suunnittelija Krista Mikkola.
Kommentoi »