Apu

Kotimaan katsaus: Pelastetaan kirkot ja turisti – ja sinkut

Kotimaan katsaus: Pelastetaan kirkot ja turisti – ja sinkut
Menestyksekäs sinkkujuhannus uusitaan. Pietarsaari ei ole Pännäinen.
Julkaistu: 10.3.2020

Pännäinen ei kelpaa

Pietarsaari. Paikallisia harmittaa Pietarsaaressa, sillä kaupungin juna-asemalla on Pännäisten kylän nimi. Pohjanmaan radan varressa sijaitsevan aseman nimeksi haluttaisiinkin Pietarsaari–Pännäinen. Nyt pietarsaarelainen oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) vihjaa, että toive voi toteutua.

Lähde: Keskipohjanmaa

Turisti hukassa

Posio. Hongkongilainen turisti eksyi vuokra-autolla ja juuttui lumeen moottorikelkkareitille. Hän oli tullut vaimonsa kanssa lentäen Rovaniemelle ja vuokrannut auton. Pariskunta majoittui Kirintövaaraan. Mies porhalsi yksin kohti Korouomaa. Hän päätyi auratulle Lamminvaarantielle, mutta se muuttuikin kelkkareitiksi. Odottelun jälkeen eräs mökkiläinen saapui kelkalla, vaihtoi maastoauton alleen ja päästi hongkongilaisen pälkähästä.

Lähde: Lapin kansa

Risti jo 1200-luvulla

Kaarina. Tuoreen tutkimuksen mukaan Suomen vanhimmalla kirkonpaikalla Kaarinan Ravattulassa oli pystyssä ensimmäisen kirkon muistoksi nelimetrinen puuristi jo 1200-luvulla. Tutkijoiden mukaan se kertoo katolilaisuuden nopeasta omaksumisesta alueella. Samalla selvisi, miksi paikan nimi on Ristinmäki.

Lähde: Yle Varsinais-Suomi

Sinkkujen juhannus

Nurmijärvi. Kiljavanrannan viime suven sinkkujuhannus oli niin menestyksekäs, että se uusitaan. Viimeksi sinkkujen ikähaarukka oli 30–70 vuotta ja sukupuolijakauma tasainen. Juhannuksena syntyi ainakin yksi parisuhde. Enteellisesti autonsa vierekkäin pysäköineet Julia ja Jarmo kohtasivat aulassa. Juhannuksen jälkeen he lujittivat suhdetta kiipeämällä Klaukkalan kuntoportaita.  

Lähde: Nurmijärven sanomat

Tuhopoltto järkytti

Kiihtelysvaara. Kansalaiset ovat lahjoittaneet jo 250 000 euroa Kiihtelysvaaran kirkkokeräykseen. Tuhopolttaja iski kirkkoon puolitoista vuotta sitten. Rakennus paloi maan tasalle. Kiinteistömestari Jouni Heiskanen teki urotyön ja pelasti tulesta alttariesineistöä. 250 vuotta vanhan pyhätön tuho järkytti paikallisia syvästi, mutta myös kasvatti yhteishenkeä. Keräys havittelee puolta miljoonaa euroa.

Lähde: Karjalainen

Kommentoi »