Apu

Kotimaan katsaus: Nyt ämpäreitä voi jonottaa jo synnytysosastollakin

Kotimaan katsaus: Nyt ämpäreitä voi jonottaa jo synnytysosastollakin
Entä mikä on Suomen pyörein paikkakunta, ja keitä ei saa nyt häiritä?
Julkaistu: 2.3.2020

Elämän eka

Kuopio. Kuopion yliopistollinen sairaala lahjoittaa jokaiselle siellä tänä vuonna synnyttävälle hiekkaämpärin. Ämpäri on Savon vaakunan värien mukaan kelta-musta ja siinä on teksti #savossasyntynyt 2020. Ajatus syntyi KYSin naisten akuuttikeskuksen kahvipöytäkeskustelusta: kun suomalaiset ovat ämpärikansaa, niin mitä jos ensimmäisen ämpärin saisi jo synnytyssairaalassa.

Yksi ämpärin saaneista tiivisti asian Twitterissä näin:

#kuopio ssa on keksitty keino syntyvyyden lisäämiseksi: synnyttäjät saa ilmaisen ämpärin. Ilmankos täällä osastolla on ruuhkaa!

Lähde: Iltalehti

Hyss!

Mikkeli. WWF on julistanut saimaannorpalle pesärauhan. Norppa synnyttää poikasensa helmi–maaliskuussa rantakinoksen lumipesään, sillä pesä suojaa poikasta pedoilta ja hyiseltä viimalta. Surkeaan lumitilanteeseen norpille on saatu kolattua noin 150 apukinosta ja Saimaalle on viety noin 20 keinopesää. Pesärauha on tärkeä, sillä häiriö voi ajaa emon ja kuutin veteen, jolloin poikanen kylmettyy herkästi.

Lähde: Länsi-Savo

Joukkovoimaa

Vaasa. Patrik Silfver ajeli valtatie kahdeksaa töihin Vaasaan kotoaan Maalahdesta, kun silmiin osui epätavallinen näky: 20 hirveä ylitti tien. Facebookissa jakamassaan videossa Silfver kirjoitti todistaneensa ilmeisesti hirvien vuosikokousta. Hän arvelee, että syynä saattoi olla turvanhaku, hirvet saattoivat liikkua yhdessä susien takia. Rannikko-Pohjanmaalla on nähty isoja laumoja ennenkin, mutta ei näin isoja.

Katso video Facebookissa tai alta:

Lähde: Yle Uutiset

Pyöreä on kaunista

Naantali. Paikkatietoasiantuntija Topi Tjukanov on selvittänyt, että maantieteellisesti muodoltaan Suomen pyörein kunta on Naantali. Toiseksi pyörein paikka on Paimio ja kolmanneksi Keski-Suomesta löytyvä Kinnula. Suomen kulmikkain kunta on Tjukanovin tutkimusten mukaan Kuopio. Selvityksen toteuttamiseksi tarvittiin ennen kaikkea matemaattista kyvykkyyttä.

Lähde: Ilta-Sanomat

Kohta tulvii

Rovaniemi. Poikkeuksellisen suuren lumimäärän takia Lappiin odotetaan erityistä tulvakevättä. Lapin ELY-keskuksen mukaan Kemijoen ja Ivalojoen vesistöalueilla ei ole koskaan aiemmin tilastoitu näin suuria lumen vesiarvolukemia tähän aikaan vuodesta. Viimeksi Lapissa koettiin suurtulvavuosi vuonna 2005, ja tilanne on tällä hetkellä samantyyppinen.

Lähde: Kaleva

Kommentoi »