Apu

Korvaako vakuutus, jos matkakohde muuttuu kielletyksi epidemia-alueeksi ennen matkaa?

Korvaako vakuutus, jos matkakohde muuttuu kielletyksi epidemia-alueeksi ennen matkaa?
Oletko varannut matkan "sallittuun" maahan? Jos se koronan vuoksi muuttuu "kielletyksi" ennen matkaa, menetätkö rahasi?
Julkaistu: 3.8.2020

Koronakriisi aiheuttaa ulkomaan matkailuun kiemuroita. Mahdolliset kohdemaat ovat jakautuneet hallituksen linjausten mukaan "sallituksi" ja "kielletyiksi". Tällä haavaa Suomen hallitus on luopunut maahantulon rajoituksista 28 maasta. Muista maista Suomeen saapuminen on edelleen rajattua. Monilla mailla on rajoituksia siinä, mistä maista niihin saa vapaasti saapua.

Tilanne elää koko ajan. Maahantulorajoitukset voidaan ottaa uudelleen käyttöön.

Matkavakuutus ei korvaa

Matkailijalle tämä on pulma. Jos varaa matkan valtioon, joka varaushetkellä on niin sanottujen sallittujen maiden listalla, mutta matkan lähtöhetkellä onkin siirretty niin sanotuksi kielletyksi maaksi, vakuutusyhtiöidemme matkavakuutukset eivät yleensä korvaa peruuntumista.

– Matkan siirtoa toiseen kohteeseen tai ajankohtaan tai rahan palautusta voi tiedustella lentoyhtiöltä tai matkanjärjestäjältä, kertoo Lähitapiolan korvauspalveluiden lakimies Joona Suhonen.

Odottamattomien sairaustapauksien, tapaturmien ja kuolemien aiheuttamat matkanperuutukset korvataan normaalisti matkavakuutuksesta. Äkilliseksi sairastumiseksi lasketaan koronavirus.

Sairastunut voi olla vakuutettu tai samassa tai eri taloudessa asuva lähiomainen, vaikka tämä ei olisi lähdössä samalle matkalle.

Lähitapiolan Suhonen muistuttaa, että matkavakuutus turvaa matkustamista kotimaassakin, kunhan on yli 50 kilometrin päässä kotoaan eikä oleskele kesämökillään.

Korona on normaali matkasairaus

Koronavirukseen sairastuminen matkan aikana käsitellään normaalisti matkasairautena, riippumatta siitä, onko matkustaja matkustuskiellon alaisessa maassa.

Lähitapiolasta huomautetaan, että koronan ensioireiden pitää alkaa matkan aikana, jotta korvaus maksetaan matkavakuutuksesta. Vakuutus kattaa myös lääkärin suositteleman koronatestin.

Vakuutusyhtiö Fennian viestintä­päällikkö Mikko Vieri kertoo, että jos vakuutettu menettää esimerkiksi sairaalahoidon vuoksi paluulentonsa, uusi lento korvataan hänelle matkavakuutuksesta.

Fennialla koronaviruksesta johtuva omaehtoinen karanteeni tai viruksen pelko eivät oikeuta korvauksiin matkan keskeytymisen vuoksi.

Luottokortin myöntäjä saattaa korvata

Jos matkasi peruuntuu koronan takia ja olet maksanut lennot, matkan tai hotellin luottokortilla, korvausta saattaa saada luottokortin myöntäjältä, omalta pankilta. Peruutusturvan vuoksi matkat kannattaakin maksaa luottokortilla.

Luottokortin myöntäjä saattaa maksaa rahat takaisin, jos esimerkiksi lento peruuntuu, lentoyhtiö ei palauta rahoja tai ei anna mahdollisuutta vaihtaa lentoa. Rahat voi saada takaisin myös, jos kohteessa hotelli sulkee ovensa.

Jos itse haluat perua matkan esimerkiksi tartuntapelon vuoksi, korvausta tuskin voi saada. Korona-aikaan yhtiöt harkitsevat rahojen palautusta tapauskohtaisesti.

Kommentoi »