Tuulilasi

Koronavirus romahdutti autokaupan - onko 2021 jo kasvun vuosi?

Koronavirus romahdutti autokaupan - onko 2021 jo kasvun vuosi?
Vuosi sitten tähän aikaan moni asiantuntija arveli, että vuosi 2020 olisi maailmanlaajuisesti automarkkinoilla positiivinen. Viime vuoden piti taittaa vuodesta 2017 jatkunut myynnin lasku. Koronaviruspandemia muutti kuitenkin kaiken.
Julkaistu: 4.1.2021
Vuonna 2017 henkilöautoja myytiin maailmassa 94,3 miljoonaa kappaletta. IHS Markitin tilastojen mukaan vuonna 2020 autoja myytiin 76,5 miljoonaa eli laskua vuoteen 2017 oli 16 %. Euroopassa myynnin lasku oli vielä suurempi, 24,2 %.
IHS Markitin mukaan lähivuodet tuovat kuitenkin kasvua. Tänä vuonna kasvua pitäisi ennusteen mukaan tulla 9 %, vuonna 2022 5 % ja 2023 4 %. Euroopassa kasvun odotetaan tänä vuonna olevan 11,1% ja ensi vuonna lähes saman verran.
Myös Fitch Solutionsin ennusteen mukaan kasvua on näköpiirissä, maailmanlaajuisesti 9%. Sekin ennustaa, että Euroopassa myynnin kasvu tulee olemaan kaikkein suurinta.
”Eurooppa tulee tekemään parasta tulosta tänä vuonna. Oletamme, että myynti kasvaa Euroopassa 10,8 %. Suurin syy sille on, että EU pyrkii vahvasti elvyttämään taloutta ja teollisuutta vaikean koronavuoden jälkeen. Pohjois-Amerikassa ei ole näköpiirissä samanlaista kasvua, ennusteemme on 5,9 %”, Fitch Solutions tiedotti Forbesin mukaan.
Sen sijaan johtava data- ja analyytikkoyritys GlobalData näkee Euroopan automyynnin yllä edelleen uhkakuvia.
”Euroopassa voi tulla vielä ongelmia, sillä koronaviruspandemia on taas nostanut päätään. Uskomme, että globaali myynnin kasvu voisi olla tänä vuonna 15 prosentin luokkaa. Koronavirusta ennen nähtyihin myyntilukemiin ei kuitenkaan tulla pääsemään ennen vuotta 2023. Jos rokote tehoaa virukseen viimeistään vuoden toisella puoliskolla, silloin kasvuvahti voi olla selkeästi kovempi”, sanoo GlobalDatan autoanalyytikko David Leggett.
1 kommentti