Koronavirus koettelee Suomen terveydenhuoltoa – Löytyykö kaikille potilaille tilaa? Näin epidemiaan varaudutaan Kainuussa
Terveys ja hyvinvointi
Koronavirus koettelee Suomen terveydenhuoltoa – Löytyykö kaikille potilaille tilaa? Näin epidemiaan varaudutaan Kainuussa
Kainuussa yksittäiset potilaat on tarkoitus ohjata suoraan Kajaaniin keskussairaalaan näytteenottoon, jotta terveyskeskuksessa ei lisätä tartuntariskiä.
Julkaistu 15.3.2020
Apu

Suomea koettelevan koronaviruksen leviäminen panee terveydenhuollon ja sairaanhoidon koville. Kuntien vastuu ihmisten hoitamisesta on suuri, vaikka ohjausta ja opastusta tuleekin valtakunnantasolta.

Kansalainen voi joutua tekemisiin epidemian kimpussa kamppailevan terveydenhuollon kanssa, jos pitää mennä oman kunnan terveyskeskukseen epäillyn koronavirustartunnan tai muun vaivan vuoksi.

Monessa pienessä suomalaiskunnassa terveyskeskus voi olla käytännössä ainoa paikka, jonne sairastunut pääsee.

Kainuun malli

Apu kysyi yhdeltä sellaiselta kunnalta, Suomussalmelta Kainuusta, miltä tilanne näyttää.

– Kainuussa suunnitelma on se, että yksittäiset potilaat ohjataan suoraan Kajaaniin keskussairaalaan näytteenottoon ja että terveyskeskuksessa ei lisätä tartuntariskiä, apulaisylilääkäri Pertti Pasanen Suomussalmelta kertoo.

Pasasen mukaan keskussairaalassa on potilaille melko paljon tilaa, mutta jos epidemia kääntyy vakavammaksi, koronavirukseen sairastuneita aletaan hoitaa kunnan terveyskeskuksessa.

Silloin terveysasemalle avataan oma epidemiavastaanotto. Sieltä potilaat ohjataan joko kotihoitoon tai sairaalahoitoon.

Parempikuntoisia siirretään tarvittaessa kotihoitoon

Suomussalmen terveysaseman 22-paikkainen vuodeosasto on jo valmiiksi lähes täynnä. Pasanen sanoo, että lisävuoteita varataan ja vuodeosastosta ollaan valmiina erottamaan osa koronapotilaille.

– Epidemiatilanteessa parempikuntoisia vuodeosaston potilaita pyritään siirtämään kotisairaalahoitoon.

Kotisairaala tarkoittaa sairaalahoidon antamista potilaan kotona. Pasasen mukaan Suomussalmella on varauduttu lisäämään kotisairaalan työvoimaa.

Riittävätkö terveydenhuollon rahkeet, jos tilanne pahenee?

– Uskon työntekijöiden riittävän. Vaikea kuvitella, että potilaita tulisi niin paljon, ettei heitä pystyttäisi hoitamaan. Suomussalmi on kauempana keskuksista, ja väestö on iäkästä, ei kovin liikkuvaa. Se ehkä suojaa meitä. Toki tartuntaan ei tarvita kovin monta liikkuvaa ihmistä. ●

Kommentoi »