Apu

Pitäisikö neljättä rokotusta kiirehtiä? Koronasta voi tulla virus, jota torjutaan jokavuotisella tehosteella

Pitäisikö neljättä rokotusta kiirehtiä? Koronasta voi tulla virus, jota torjutaan jokavuotisella tehosteella
Kolmen koronarokotteen teho vakavaa tautia vastaan on yhä erinomainen, THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek sanoo.
Julkaistu: 11.6.2022

Koronaepidemia on laantumassa: tartunnat vähenevät, samoin tehohoidossa olevien ja menehtyneiden määrä.

– Hengitystieviruksilla on voimakas vuodenaikavaihtelu, joten jos entiset merkit pitävät paikkansa, kesä tulee olemaan koronan suhteen rauhallisempi, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek arvioi.

Samaan aikaan rokottaminen jatkuu. Uusin ryhmä, jolle THL suosittelee neljättä tehosterokotetta, on riskiryhmiin kuuluvat 70–79-vuotiaat. Rokotettavien ryhmää ei laajenneta nopeammin, sillä kyse on ajoituksesta ja siitä saadusta terveyshyödystä.

– Kesää vasten epidemian lieventyessä ei ole järkevää antaa laajalle väestölle tehosteita. Ne kannattaa säästää syksymmälle, jolloin virusta on mahdollisesti enemmän liikkeellä. Suojavasteen vahvistumisen kannalta kahden rokoteannoksen välin on hyvä olla riittävän pitkä.

Vaikka rokotteen suoja tartunnoille on lyhytaikainen, sen pitkäaikainen vaikutus suojaa erityisesti vakavalta taudilta.

– Työikäisillä kolmen rokoteannoksen teho on yhä erinomainen, joten lääketieteellistä syytä kiirehtimiseen ei vielä ole.

Viranomaiset muodostavat koko ajan vaihtoehtoisia tilannekuvia siitä, miten korona etenee ja miten siihen vastataan rokotuksilla. Juuri nyt seurataan, miten Portugalissa tavatun omikronmuunnoksen uusi alavariantti käyttäytyy.

Koronasta voi tulla virus, jota torjutaan jokavuotisella tehosteella. Se, mille ryhmille jokavuotista rokotetta suositeltaisiin, arvioidaan erikseen, kun tutkimustietoa on enemmän, Nohynek sanoo.

Korona ei tule aina olemaan tautina omassa luokassaan, vaan päätöksenteon on oltava lääketieteellisesti ja terveys­taloudellisesti perusteltua.

– Ei ole kestävää toteuttaa rokotusohjelmaa kansallisesti, jos saavutettavat terveydelliset hyödyt ovat epäsuhdassa käytettyihin voimavaroihin. Rokottamisen hyötyä pitää arvioida suhteessa estettyihin sairaustapauksiin, nimenomaan sairaanhoitojaksojen ja vakavien tautimuotojen ja kuolemantapausten ehkäisyyn. Jokainen rokotusohjelmaan otettava rokote arvioidaan näin.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee nyt neljättä tehosterokotetta myös riskiryhmiin kuuluville 70–79-vuotiaille.

Kommentoi »