Apu

Koronasta parantuneiden verestä voi löytyä uusi hoito – Toipilasplasmasta ehkä apua pahaan koronainfektioon

Koronasta parantuneiden verestä voi löytyä uusi hoito – Toipilasplasmasta ehkä apua pahaan koronainfektioon
Infektiosairauksien professori Anu Kantele pitää koronasta parantuneiden potilaiden veriplasmaa mahdollisesti lupaavimpana lähestymistapana koronainfektion hoidossa.
Julkaistu: 14.9.2020

Toipilasplasmasta toivotaan uutta hoitoa koronaviruksen aiheuttamaan covid-tautiin.

– Toipilasplasmaa pidetään tällä hetkellä ehkä lupaavimpana lähestymistapana koronainfektion hoidossa, sanoo infektiosairauksien professori Anu Kantele Helsingin yliopistosta ja Husista.

Kun ihminen saa koronavirustartunnan ja sairastuu, elimistö alkaa taistella virusta vastaan ja alkaa paranemisvaihe. Tässä prosessissa muodostuu suojaavia vasta-aineita.

Ne ovat ikään kuin valmiina oleva lääke, josta voivat hyötyä myös muut samaan tautiin sairastuneet. Mutta miten tämä lääke saadaan heille käyttöön?

– Sairaudesta toipunut luovuttaa verta, josta erotetaan se osa, jossa on hänen elimistönsä valmistamia vasta-aineita. Tätä kutsutaan toipilasplasmaksi. Valmiste voi auttaa niitä, joilla tauti on alkuvaiheessaan ja joille ei vielä ole kehittynyt omia vasta-aineita ainakaan riittävää määrää, Anu Kantele kertoo.

Vain vakavasti sairastuneille

Toipilasplasmaa voidaan antaa vakavasti sairastuneille ja sairaalahoidossa oleville ihmisille. Näin he saavat valmiita vasta-aineita taudille. Lievää sairautta poteville sitä ei ole tarkoitus antaa. Toive on, että se nopeuttaisi parantumista ja estäisi tehohoitoon joutumista.

Suomessa plasmahoitoa tutkivat nyt yhteistyössä Helsingin yliopisto, Hus ja Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu. Tutkimus tehdään kaksoissokkotutkimuksena niin, että tutkijat ja potilaat eivät tiedä, saako potilas varsinaista hoitoa vai lumehoitoa. Tällä hetkellä käynnissä on sopivien verenluovuttajien etsintä ja ”plasmapankin” kerääminen.

– Yritämme nyt löytää koronainfektion sairastaneiden joukosta ihmisiä, joilla on veressä neutraloivia vasta-aineita ja jotka sopivat muuten luovuttajiksi, Kantele sanoo.

Joitakin on jo löytynyt, mutta heitä tarvitaan lisää.

– Ensimmäiset toipilasplasmat on jo valmistettu, mutta vielä on varhaista sanoa, milloin niitä ollaan valmiita antamaan potilaille.

Lupaavia tuloksia maailmalla

Toipilasplasmaa tutkitaan nyt eri puolilla maailmaa, esimerkiksi Kiinassa. Tähän mennessä julki tulleet tiedot ovat Kanteleesta lupaavia.

– Maailmalla on havaittu jopa 35 prosentin alenemaa kuolleisuudessa toipilasplasmaa saaneilla verrattuna muihin, Kantele sanoo.

Vaikka tulokset ovatkin lupaavia, vahvan tieteellisen näytön saamiseksi tarvitaan kunnollisia tutkimuksia.

– Toipilasplasmaa on annettu maailmalla jo kymmenille tuhansille ihmisille ilman selkeää tutkimusasetelmaa. Vakavia haittavaikutuksia on raportoitu todella vähän ja niinpä nykytiedon valossa toipilasplasmahoitoa pidetään varsin turvallisena, Kantele sanoo.

Yhdysvalloissa ruoka- ja lääkevirasto FDA salli elokuussa hätämääräyksellä toipilasplasman käytön koronaviruspotilaiden hoidossa. Se totesi, että toipilasplasma saattaa olla tehokas ja hoidon mahdolliset hyödyt sairaalahoidossa olevilla potilailla ovat suuremmat kuin mahdolliset riskit. Toipilasplasmaa oli tuolloin saanut jo 70 000 amerikkalaispotilasta.

Kommentoi »