Apu

Joko rokotukset purevat? – THL: Ikääntyneillä ollut hyvin vähän tartuntoja – yli 80-vuotiaista lähes puolet rokotettu

Joko rokotukset purevat? – THL: Ikääntyneillä ollut hyvin vähän tartuntoja – yli 80-vuotiaista lähes puolet rokotettu
Iäkkäimmistä kansalaisista iso osa on jo saanut koronavirusrokotteen.
Julkaistu: 2.3.2021

Suomessa koronavirusrokotteita on annettu tähän saakka eniten iäkkäimmille ihmisille. Viime viikon perjantaina vajaa 350 000 suomalaista oli THL:n tietojen mukaan saanut rokotteen. Näistä reilut 150 000 oli yli 80-vuotiaita.

Johtava asiantuntija Mia Kontio THL:stä kertoi viime viikon perjantaina Avulle, että tuolloin yli satavuotiaista kansalaisista noin 60 prosenttia oli rokotettu, 90–99-vuotiaista 55 prosenttia ja 80–89-vuotiaista 40 prosenttia.

Rokotusjärjestyksen mukaan ensimmäisenä on tarkoitus suojata koronapotilaita hoitava terveydenhuollon henkilöstö sekä ympärivuorokautisen hoivan henkilöstö ja asukkaat.

– Valtaosa näistä ryhmistä on saanut rokotteen. Ryhmiin kuuluvista soteammattilaisista on paikoin vielä osa rokottamatta, Mia Kontio sanoi.

Ikääntyneiden lisäksi koronarokote­jonon alkupäässä ovat ne ihmiset, joilla on koronavirustaudille altistavia perussairauksia. Näiden riskiryhmien tarkemmasta rokotustilanteesta ei vielä viime viikolla ollut tietoa, sillä rokotukset olivat vasta alkaneet.

THL: Varotoimet tepsivät

Jos ikääntyneistä suuri osa on jo saanut ensimmäisen rokotteen, joko rokottamisen suojaavan vaikutuksen voi havaita?

– Ikääntyneissä on ollut hyvin vähän tartuntoja viime viikkoina, koska varotoimet ovat toimineet niin hyvin. Vaikutusta on tässä vaiheessa vielä hankala todeta.

Ikääntyneiden ja riskiryhmien rokotukset ovat edenneet eri puolilla maata hieman eri tahtiin. Mia Kontio arvioi, että erot tasoittuvat, sillä rokottaminen on nyt päätetty keskittää näihin ryhmiin. Toisin sanoen terveydenhuollon ammattilaiset joutuvat odottamaan rokotetilanteen parantumista ennen kuin pääsevät piikille.

Tällä haavaa koronavirusrokottamisen tahdin sanelee se, miten rokotteita Suomeen saadaan. THL:n arvion mukaan tällä viikolla maahan tulee reilu sata tuhatta rokoteannosta, mutta ensi viikolla jäädään alle sadan tuhannen. Ajankohtaista tietoa koronavirusrokotusten edistymisestä saa THL:n seurantasivulta.

1 kommentti