Apu

THL:n Mia Kontio: Huhtikuun lopussa lähes kaikki 70 vuotta täyttäneet ovat saaneet ensimmäisen rokotuksen

THL:n Mia Kontio: Huhtikuun lopussa lähes kaikki 70 vuotta täyttäneet ovat saaneet ensimmäisen rokotuksen
Terveet työikäiset saavat vielä odottaa ensimmäistä rokotusannostaan.
Julkaistu: 19.4.2021

Rokotustahti kiihtyy Suomeen saapuvien rokotemäärien kas­vaessa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) arvioi, että huhtikuun kahden viimeisen viikon aikana Suomeen saapuu kaikkiaan 560 000 rokoteannosta, mikä on enemmän kuin aiemmin. Huhtikuun loppupuolella ovat lähes kaikki 70 vuotta täyttäneet saaneet ensimmäisen annoksen rokotetta, sanoo johtava asiantuntija Mia Kontio THL:stä.

Rokotuskattavuudessa on ollut kuitenkin alueellisia eroja. Esimerkiksi huhtikuun puolivälissä Kainuun sairaanhoitopiirissä rokotuskattavuus ensimmäisen annoksen osalta 65–69-vuotiailla oli 23 prosenttia, kun Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä se oli samanikäisillä 58 prosenttia. Kontio kuitenkin arvioi, että erot pitkälti tasoittuvat huhtikuun loppupuoliskolla.

Kaikkiaan Suomessa oli huhtikuun puoliväliin mennessä rokotettu noin 1,2 miljoonaa ihmistä. Rokotuskattavuus oli 26 prosenttia yli 16-vuotiaasta väestöstä.

Kunnat päättävät itse, mitä rokotetta ne käyttävät THL:n ohjeistuksen pohjalta. Jotkut kunnat ovat päätyneet Pfizer- Biontechin rokotteeseen sen toimitusten hyvän ennustettavuuden takia.

– Näin rokotusaikoja on voitu jakaa kunnassa viikoiksi etu­käteen, kertoo Mia Kontio.

Terveiden työikäisten rokotusaikataulu kuitenkin viivästyy. Huhtikuun puolivälissä THL linjasi, että Astra Zenecan koronarokotetta ei edelleenkään anneta alle 65-vuotiaille. Syynä ovat rokotetuilla havaitut erittäin harvinaiset veren hyytymishäiriöt. Euroopan lääkevirasto EMA pitää mahdollisena niiden yhteyttä Astra Zenecan rokotteeseen. Huhtikuun puoliväliin mennessä kolme ihmistä Suomessa oli saanut verisuonitukoksen Astra Zenecan koronarokotteen ottamisen jälkeen. Rokotteen oli saanut lähes 250 000 ihmistä Suomessa.

Johnson & Johnsonin rokotteen toimitusten keskeytys hidastaa työikäisten rokottamista

Työikäisten rokotustahtia hidastaa myös se, että yhdysvaltalainen rokotevalmistaja Johnson & Johnson keskeytti koronarokotteensa toimitukset EU-maihin toistaiseksi. Rokotteen saaneilla on todettu Yhdysvalloissa veren hyytymishäiriöitä. Vaikka Johnson & Johnsonin rokotetta oli tulossa muita rokotteita vähemmän, sen etuna on, että se on kertarokote.

Sen sijaan Pfizer ja Biontech ovat luvanneet aikaistaa alun perin loppuvuoteen suunniteltuja rokotetoimituksiaan. Suuri määrä yhtiöiden rokotteita saadaan Suomeen kesäkuun loppuun mennessä.

Monien kuntien terveysneuvonnassa ovat puhelimet soineet, kun kuntalaiset ovat kyselleet riskiryhmään kuulumisesta. Myös väärinkäytöksiä on tapahtunut useiden kaupunkien korona-ajanvarauksissa. Esimerkiksi Kuopiossa terveet olivat varanneet verkossa riskiryhmäläisten rokotusaikoja. Huijaus kävi ilmi rokotustilanteessa.

– Jatkossa riskiryhmään kuuluminen tarkistetaan vielä rokotustilanteessa nettiajanvarausta käyttäneiltä, kertoo kaupungin terveysjohtaja Pertti Lipponen.

Kommentoi »