Apu

Avun pääkirjoitus: Kyllä se siitä

Avun pääkirjoitus: Kyllä se siitä
On hyvä muistaa, että pandemian alkaessa vuosi sitten sitten arvioitiin, että koronarokotteen kehittelykin voi kestää vuosia. Ja tässä nyt ollaan, meitä rokotetaan, kirjoittaa toimituspäällikkö Samuli Isola.
Julkaistu: 8.2.2021
Vuodenvaihteessa Suomi kuhisi siitä, kuinka syväjäädytettyä koronarokotetta voidaan kuljettaa rokotuspaikkoihin ja missä sitä voidaan antaa. Ensimmäisiä rokotteen saaneita haastateltiin kuin ihmeparantuneita. Suomessa oli silloin hyväksytty rokotuskäyttöön vain Pfizerin ja BioNTechin rokotteet. Ei ollut mitään tietoa, milloin muita rokotteita voitaisiin Suomeen ylipäätään saada. Sen jälkeen myyntiluvan on saanut jo kaksi muuta rokotetta, Modernan ja AstraZenecan valmisteet.
Rokotusohjelma on edennyt ennennäkemättömän ripeästi, ja mikä tärkeintä, turvallisesti. On tehty valtiollinen marssijärjestys, jonka mukaan rokotteita annetaan koko maassa, ensin sotehenkilöstölle, joka työskentelee koronavirukselle alttiissa ympäristöissä, ja ikäihmisille, suurimmissa riskiryhmissä oleville. Kukaan ei pääse kiilaamaan.
Meitä on rokotettu niin paljon kuin maailmalta on rokotteita voitu saada. Helmikuun neljäntenä Suomessa oli rokotettu jo 159 492 ihmistä, ja toisen rokotusannoksen saaneitakin oli 34 256. Hoitolaitosten asukkaat ja henkilökunta on rokotettu, nyt on vanhusväestön aika.
Kun kyse on terveydestä, aika puristuu kasaan, ja tunnit alkavat tuntua kuukausilta. Milloin minä ja läheiseni pääsemme rokotettavaksi? Miksi tämä etenee hitaasti?
Tuntemukset ovat luonnollisia, mutta on hyvä muistaa, että pandemian alkaessa vuosi sitten sitten arvioitiin, että koronarokotteen kehittelykin voi kestää vuosia. Ja tässä nyt ollaan, meitä rokotetaan.
Kyllä me tästä selviämme. Pian rokotetuotantokin kiihtyy. Kyllä se siitä, sanoi Mauno Koivisto.
Kommentoi »