Apu

Hyvin harvalla on lääketieteellinen syy jättää koronarokote ottamatta – Tällaisista ovat mahdolliset syyt

Hyvin harvalla on lääketieteellinen syy jättää koronarokote ottamatta – Tällaisista ovat mahdolliset syyt
Koronarokotetta ei anneta aina saattohoitopotilaille, myös allergia voi estää.
Julkaistu: 6.9.2021

Vaikka keskustelu­palstoilla ja kahvihuoneissa kuulee monenlaista syytä olla ottamatta koronarokotetta, lääketieteellisesti päteviä syitä rokotteen jättämiseen väliin on hyvin vähän.

– Jos ihminen on sairautensa vuoksi siirretty saattohoitoon ja aktiiviset hoidot on lopetettu, THL kehottaa pidättäytymään rokotuksen antamisesta, kertoo THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek.

Joissakin tilanteissa ihmisen terveys voi olla niin hauras perussairauksien ja niihin liittyvän immuunipuolustusta alentavan lääkityksen vuoksi, että rokotteen aiheuttamat ohimenevät yleiset reaktiot, kuten kuume ja lihassärky, katsotaan hänelle vaarallisiksi. Tällöin rokotus voidaan ­jättää antamatta.

– On myös tilanteita, joissa rokotettu on saanut harvinaisen vakavan allergisen reaktion rokotuksen jälkeen, eikä vaihtoehtoista rokotetta ole tarjolla. Tällöin rokotesarja jää kesken. Nämä tilanteet ovat erittäin harvinaisia, Nohynek kertoo.

"Nyt ilmoitusten määrä kasvaa, mutta se on luonnollista, koska myös rokotettujen määrä kasvaa."
Ylilääkäri Maija Kaukonen, Fimea

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ei pidä tietokantaa, josta kävisi kattavasti ilmi erilaiset syyt, miksi rokotetta ei ole otettu ja kuinka paljon näitä tapauksia on.

Rokotteiden haittavaikutuksista on Fimea eli Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus sen sijaan tiedottanut ­pandemian alusta asti säännöllisesti.

– Nyt ilmoitusten määrä kasvaa, mutta se on luonnollista, koska myös rokotettujen määrä kasvaa. Uutena ­asiana alamme julkaista myös lasten ja nuorten osalta tehtyjä haittavaikutus­ilmoituksia, kertoo Fimean ylilääkäri Maija Kaukonen.

Käsiteltyjä hakemuksia on nyt 3 332 ja jonossa odottaa 10 200 ilmoitusta. Viime viikon lopulla vähintään kerran oli rokotettu noin neljä miljoonaa kansalaista.

Rokotteen ottamista seuraa yleensä jonkinlainen rokotereaktio lähes kaikille. Se tarkoittaa viikon sisällä ohimeneviä oireita, kuten vilustumisoireita tai rokotekohdan ärtymistä. Läpinäkyvyyden vuoksi kaikki ilmoittajan vakavaksi ­kokemat oireet käsitellään vakavina. Lääketieteellisesti katsottuna ne eivät sitä välttämättä ole.

8 kommenttia