Apu

Koronarokote lupaa hyvää – THL: Ei varmuutta, voidaanko kaikki halukkaat rokottaa 2021 aikana – Tästä kaikki riippuu

Koronarokote lupaa hyvää – THL: Ei varmuutta, voidaanko kaikki halukkaat rokottaa 2021 aikana – Tästä kaikki riippuu
Hyvistä rokoteuutisista huolimatta varovaista elämää on jatkettava.
Julkaistu: 17.11.2020

Toivo virisi ja monien ­yritysten pörssikurssit ampaisivat nousuun, kun tulokset lääkeyhtiö Pfizer ja Biontech ­kertoivat marraskuun alussa kehittäneensä toimivan koronavirusrokotteen.

Yhtiöiden mukaan rokote suojaa 90-prosenttisesti koronavirustaudilta. Tiedot perustuivat kolmannen vaiheen ihmiskokeisiin.

Lupaavista tuloksista huolimatta on suomalaisten oltava vielä kärsivällisiä rajoitusten suhteen, linjaa ylilääkäri Hanna Nohynek Terveyden ja hyvin­voinnin laitoksesta THL:stä.

– Kehitetty koronavirusrokote on yksi keino päästä eteenpäin, mutta siitä ­tarvitaan vielä yksityiskohtaista tietoa.

Merkittävä edistysaskel

Pfizerin ja Biontechnin RNA-tekno­logiaan perustuvan rokotteen kehitystyö on Nohynekin mukaan kuitenkin merkittävä edistysaskel.

– Aiemmin RNA-rokotteiden kehittäminen on kilpistynyt siihen, että rokote ei ole nostattanut riittävästi vasta-aineita.

Julkaistut tulokset eivät kertoneet miltä uusi rokote suojaa: estääkö rokote vain oireisen taudin kehittymisen, vai estääkö se myös viruksen tarttumista ja eteenpäin tartuttamista. On myös epäselvää, kuinka pitkäksi ajaksi rokote antaa suojan, ja suojaako se eri-ikäisiä väestöryhmiä yhtä lailla.

Useat muutkin lääkeyhtiöt ovat edenneet rokotehankkeillaan kolmannen ­vaiheen tehotutkimuksiin. Valittavat rokotteet tulevat Suomeen erissä osana EU:n yhteishankintaa. Niitä ei riitä kaikille heti. Ensivaiheessa rokotuksen voi saada ­vain pieni osa Suomessa ­asuvista.

Rokotteesta tulossa maksuton

Rokotteet ovat osa kansallista rokoteohjelmaa ja kansalaisille maksuttomia. THL ja kansallinen rokoteasiantuntijaryhmä valmistelevat arvion siitä, missä järjestyksessä ihmisiä lääketieteellisesti arvioiden pitäisi Suomessa ­rokottaa. Asiantuntijaryhmä on jo ­linjannut, että jokainen Suomessa asuva voi saada rokotteen.

– Ehdotusta rokotusjärjestyksestä viilataan sitä mukaa, kun tarkempaa tietoa käytettävien rokotteiden tehosta ja turvallisuudesta saadaan, sanoo Nohynek.

Varmaa ei kuitenkaan ole Nohynekin mukaan se, voidaanko kaikki rokotteen haluavat rokottaa ensi vuoden aikana. Se riippuu siitä, miten tehotutkimukset etenevät, miten nopeasti uudet rokotteet saavat myyntiluvat ja miten nopeasti valmistajat pystyvät tuottamaan ja toimittamaan rokotteita kunkin maan tarpeisiin.

On myös mahdollista, että rokotteiden myyntilupien käyttöaiheista johtuen eri väestöryhmiä rokotetaan eri rokotteilla.

Selvää on, ettei koronatilanne ratkea nopeasti.

– Nyt pitää vain jaksaa vielä rajoituksia.

Kommentoi »